Home » D:News » Şi animalele urâte merită să fie salvate: 5 animale cu aspect respingător care au caracteristici unice (FOTO)

Şi animalele urâte merită să fie salvate: 5 animale cu aspect respingător care au caracteristici unice (FOTO)

Publicat: 19.06.2013
Organizaţia Ugly Animal Preservation Society (UAPS) a fost formată de curând şi, după cum indică şi numele, militează pentru conservarea animalelor cu aspect mai puţin plăcut.

Potrivit preşedintelui organizaţiei, Simon Watt, UAPS „este dedicată pentru creşterea nivelului de vizibilitate al unora dintre cei mai puţin estetici copii ai naturii”. 

Watt, specialist în biologia evolutivă, se referă la animalele care, din cauza aspectului lor respingător, nu primesc destulă atenţie. 

1. Unul dintre aceste exemple este peştele gelatinos (Psychrolutes marcidus) a cărui soartă nu este deloc sigură, având în vedere că activităţile umane îi distrug habitatul. Chiar dacă este considerat necomestibil, peştele gelatinos a atras atenţia oamenilor prin fizionomia lui ce se asemănă cu cea a unui om trist şi îndurerată. Specia trăieşte doar în apele tropicale din apropierea Australiei şi Tasmanieie, la adâncimi de aprox.  800 de metri. În ultimii ani, numărul populaţiei de peşti gelatinoşi a scăzut drastic din cauză că tot mai multe exemplare se prind în plasele de pescuit. 

2. Un alt animal la care UAPS face des referire este maimuţa năsoasă (Nasalis larvatus). Animalul trăieşte doar în zonele de mangrove din insula Borneo şi se diferenţiază de celelalte primate mai ales prin aspectul fizic, mai exact prin mărimea nasului care la bărbaţi poate avea o lungime de 10 cm. Despre nasul maimuţei Nasalis larvatus, oamenii de ştiinţă spun că serveşte drept cameră de rezonanţă pentru strigătele prelungi emise de animal. 

Maimuţa năsoasă (Nasalis larvatus)    (Foto: Wikimedia Commons)Maimuţa năsoasă (Nasalis larvatus)

3. Şobolanul-cârtiţă golaş (Heterocephalus glaber) este un rozător mic (de dimensiunea unei ceşcuţe de cafea) originar din Africa de Est. Pentru că el este lipsit de blană, dar nu şi de mustăţi, putem spune că seamănă cu un fel de morsă în miniatură. La fel ca furnicile, zeci de şobolani-cârtiţă golaşi locuiesc împreună în colonii şi se „închină” unei regine, un animal dominant. 

Din cauza faptului că nu are blană, oamenii îl consideră un animal respingător. Totuşi, cercetările au scos la iveală că ceea ce este cu adevărat interesant la această specie, nu este aspectul, ci faptul că pare să nu fie niciodată atinsă de cancer,deşi trăieşte destul de mult (până la 28 de ani). De aceea, există speranţa că într-o zi această specie ne va ajuta să înţelegem mai bine cancerul. 

De asemenea, şobolanul-cârtiţă golaş se numără printre cele mai inteligente animale observate până acum. Potrivit specialiştilor, el are obiceiul de a-şi crea latrine pentru a separa încăperile unde mănâncă şi doarme de cele în care îşi face nevoile. 

Şobolanul-cârtiţă golaş (Heterocephalus glaber)     (Foto: Shutterstock.com)Şobolanul-cârtiţă golaş (Heterocephalus glaber)

4. Broasca Pipa Pipa, este considerată respingătoare nu numai pentru aspectul ei puţin plăcut şi pentru modul în care „aduce pe lume puii”. Mai exact, ouăle de broască Pipa Pipa se dezvoltă în pielea de pe spatele mamei, trecând pe rând în stadiul de mormoloci şi de mici broaşte. Abia acum, ei ies din pielea mamei şi îşi duc viaţa solitară. 

Broasca Pipa Pipa    (Foto: Wikimedia Commons)Broasca Pipa Pipa

5. Echipa lui Watt militează şi pentru protejarea animalului numit Promachoteuthis sulcus, un calmar care atrage atenţia prin gura sa ce seamănă cu una umană. Specia a fost descoperit în Atlantic, însă nu se cunosc prea multe amănunte despre ea, având în vedere că până acum s-a găsit un singur exemplar. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase