Home » D:News » Atenţie, părinţi! Vacanţa de vară îi poate predispune pe copii la obezitate

Atenţie, părinţi! Vacanţa de vară îi poate predispune pe copii la obezitate

Autor: Maria Olaru 07.05.2013
Atenţie, părinţi! Vacanţa de vară îi poate predispune pe copii la obezitate
În multe state ale lumii, comercializarea produselor de tip fast food sau a băuturilor răcoritoare este interzisă şi se pare că această strategie chiar dă roade, prevenind apariţia obezităţii în rândul şcolarilor. În şcolile din România, comercializarea produselor de tip fast food este interzisă, potrivit legii nr 123/2008.

Un studiu, publicat în The American Journal of Public Health, sugerează că elevii au mai multe şanse de a se îngrăşa atunci când stau acasă în timpul vacanţei de vară. Pentru această cercetare oamenii de ştiinţă au monitorizat 5.380 de copii de la 310 grădiniţe. Monitorizarea s-a realizat pe mai mulţi ani, subiecţii fiind analizaţi din primii ani de grădiniţă, până la sfârşitul primului an şcolar. 

Oamenii de ştiinţă au speculat că cei mici se îngraşă mai repede pe perioada vacanţei de vară din acelaşi motiv pentru care adulţii mănâncă mai mult în timpul weekendului. 

„Multe medii din afara şcolii sunt relativ nestructurate şi nesupravegheate permiţându-le copiilor să se mulţumească doar cu activităţi sedentare şi prea multe gustări”, au notat specialiştii. Mai mult, deşi şcolile fac parte dintre factorii care promovează obezitatea în rândul copiilor, „se pare că ele sunt mai sănătoase decât restul mediilor în care îşi petrec copiii timpul”. 

Acum, un studiu recent publicat în The Journal of School Health de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Baylor a monitorizat timp de 5 ani aproximativ 3.700 de copii de la 41 de grădiniţe. La fel ca în cazul studiului anterior, copiii au fost monitorizaţi din perioada grădiniţei şi până la finalul primului an de şcoală. 

Rezultatele au indicat că în timpul vacanţei de vară, copiii au experimentat o creştere semnificativă a greutăţii. Mai mult, se pare că pentru copiii care sufereau de obezitate, mediul şcolar avea un rol de protecţie. 

„Dacă atunci când un copil începe grădiniţa el este obez sau supraponderal, mediul de la şcoală promovează pierderea în greutate, în timp ce mediul din timpul vacanţei de vară accelerează ritmul de îngrăşare”, au concluzionat specialiştii. 

Sursa: NY Times