Home » D:News » Cinci tehnologii salvatoare pe care le-ar putea avea viitoarea ta maşină

Cinci tehnologii salvatoare pe care le-ar putea avea viitoarea ta maşină

Cinci tehnologii salvatoare pe care le-ar putea avea viitoarea ta maşină
Publicat: 07.07.2013
Camere care monitorizează mişcarea din jurul maşinii pentru a identifica pietnoii, radare care te împiedică să ieşi necontrolat de pe banda ta sau motoare capabile să se oprească singure la semafor pentru a economisi combustibil sunt doar câteva dintre tehnologiile care salvează vieţi şi economisesc energie. Dacă acum câţiva ani astfel de tehnologii erau întâlnite la maşinile din gama de lux, în prezent, se găsesc pe listele de caracteristici opţionale ale multor producători de automobile.

Momentan, preţurile acestor extraopţiuni continuă să fie ridicate însă specialiştii estimează că aceste costuri se vor diminua odată ce tehnologiile se vor îmbunătăţi şi tot mai mulţi cumpărători vor opta pentru ele. 

Iată cinci dintre tehnologiile despre care se spune că ne vom bucura cu toţii în anii ce vor veni:

Sistem de frânare automată pentru evitarea accidentelor

Maşinile noi sunt dotate cu radare şi camere care avertizează şoferii în situaţii critice printr-un semnal sonor. Unele dintre aceste sisteme reuşesc chiar să oprească vehiculul sau cel puţin să îl încetinească pentru a preveni accidentele grave. Alte sisteme mai sofisticate acţionează frâna dacă maşina pare să fi ieşit de sub control  sau să se îndrepte cu viteză spre un obiect aflat în mişcare sau staţionat. Aceste tehnologii fac parte din sistemul automat „ adaptive cruise control” care îi permite şoferului să aibă un stil de condus constant şi eficient, păstrând distanţa regulamentară între maşina sa şi cea din faţă. 

Până acum, sistemul a fost implementat de mulţi producători de automobile şi se pare că dă rezultate. Un studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety a concluzionat că numai sistemul de avertizare reduce numărul accidentelor cu 7 procente. Mai mult, adăugarea sistemului automat de frânare dublează beneficiile. 

Camere performante

Pe măsură ce camerele de luat vederi devin mai performante şi mai ieftine, producătorii de maşini nu le mai montează doar în spatele maşinii. Honda, de exemplu, are camere montate în lateralele vehiculului pentru a-i permite şoferului să zărească orice obstacol atunci când întoarce. Nissan are un sistem alcătuit din 4 astfel de camere pentru a le veni în ajutor şoferilor atunci când parchează. Pe de altă parte, Volvo şi Subaru au camere montate în faţa maşinii care pot „vedea” pietonii şi pot acţiona frâna în situaţii critice. 

Mai mult, potrivit Mobileye, un producător de camere pentru maşini, companiile producătoare de autovehicule sunt pe cale să implementeze sisteme şi mai performante care să detecteze direcţia greşită de mers, animalele de mari dimensiuni şi chiar culoarea semaforului. În plus, Nissan şi TRW lucrează la un sistem care să identifice obstacolele şi să le ferească. 

Sistemul de menţinere a benzii

O cameră de luat vederi poate „sta cu ochii la drum” atenţionându-l (prin frânare) pe şofer atunci când maşina este pe cale să iasă de pe banda ei. Acest sistem, botezat Lane Keep Assist, este disponibil în grădina multor constructori precum Mercedes-Benz, Ford Toyota, BMW, Audi, etc. Deşi nu este tocmai ieftin, el are rolul de a-l ajuta pe şofer să menţină automobilul pe banda de circulaţie,  fiind un sistem corectiv, nu unul care elimina decizia conducatorului auto. Tehnologia este departe de a fi nouă. Prima dată ea a apărut acum un deceniu la camioane, însă odată cu trecerea timpului ea a devenit mai performantă şi mai accesibilă. 

Faruri adaptive

De ceva ani, farurile nu mai trebuie să fie rotunde, iar inginerii auto au mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte crearea sistemelor de iluminat. LED-urile le permit producătorilor de maşini să dezvolte tehnologii din ce în ce mai performante. Audi, Mercedes, Mazda etc au creat faruri adaptive care le permit şoferilor să aibă o vizibilitate mai bună, mai mai ales în curbe. Mai mult, unele dintre vehicule au sisteme de iluminat care percep traficul venit din cealaltă direcţie şi care reduc luminozitatea când un alt vehicul este aproape. 

Sistemul Stop-Start

Acest sistem  are rolul de a conserva energia şi de a reduce emisiile de CO2 prin oprirea motorului atunci când şoferul opreşte maşina. Sistemul a apărut prima dată în Europa, unde a devenit foarte popular, după ce preţul carburantului a crescut semnificativ. 

Sursa: Phys

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase