Home » D:News » Avionul Solar Impulse a traversat SUA, zburând în premieră 24 de ore cu energie solară (GALERIE FOTO)

Avionul Solar Impulse a traversat SUA, zburând în premieră 24 de ore cu energie solară (GALERIE FOTO)

Publicat: 08.07.2013
Avionul Solar Impulse, propulsat cu ajutorul energiei solare, a aterizat pe aeroportul JFK din New York, completând ultima etapă a unei călătorii pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, informează bbc.co.uk.

Acest lucru marchează o premieră în istoria aviaţiei, Solar Impulse devenind cel dintâi avion care a putut zbura 24 de ore fiind alimentat doar cu energie solară. André Borschberg, cofondatorul Solar Impulse a aterizat cu trei ore mai devreme decât ora stabilită iniţial, din cauza unor probleme tehnice. Astfel, zborul deasupra Statuii Libertăţii a fost anulat, din cauza rupturii în materialul din care este fabricată aripa stângă.

Nava a pornit la 04:56 (08:56 GMT) sâmbătă, de la Washington DC, şi a aterizat la 23:15 (03:45 GMT duminică).

Traversarea Statelor Unite ale Americii cu avionul experimental propulsat cu ajutorul energiei solare a început în San Francisco, în luna mai, aparatul atingând o viteză de 70 de kilometri pe oră. Aceasta a inclus escale în Phoenix, Arizona, Dallas, Texas şi St Louis, Missouri.

Nici pentru pilot, dar nici pentru avion, ruptura aripii nu a prezentat un risc, au declarat oficialii.

Avionul Solar Impulse HB-SIA are aceeaşi anvergură a aripilor ca un Airbus A340, dar are o greutate de doar 1,6 tone. Prin comparaţie, un A340 complet încărcat are o greutate de aproximativ 370 de tone. Aeronava are o anvergura a aripilor de 63,4 metri, iar altitudinea maximă pe care o poate atinge este de 8,500 de metri.

Aripa avionul şi stabilizatorul sunt acoperite cu 11,628 de celule solare, acestea producând energie electrică ce este furnizată celor patru motoare electrice cu elice, dar şi încărcând bateria de litiu care cântăreşte 400 de kilograme pentru zborul pe timpul nopţii.

Avionul Solar Impulse HB-SIA la aterizarea pe aeroportul JFK    Avionul Solar Impulse HB-SIA la aterizarea pe aeroportul JFK

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase