Home » D:News » Ciocolata şi băuturile dulci ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul, eliminând nevoia de ace

Ciocolata şi băuturile dulci ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul, eliminând nevoia de ace

Ciocolata şi băuturile dulci ar putea fi folosite pentru a detecta cancerul, eliminând nevoia de ace
Publicat: 08.07.2013
Ciocolata, băuturile acidulate şi alte alimente bogate în zahăr ar putea fi folosite în scurt timp pentru a detecta cancerul. Oamenii de ştiinţă au conceput o metodă care permit identificarea acestei afecţiuni prin urmărirea modului în care zahărul este absorbit de corp.

Tumorile maligne consumă mult mai multă glucoză – un zahăr simplu – decât ţesuturile sănătoase, deoarece au nevoie să-şi alimenteze dezvoltarea rapidă.

Prin modificarea unui scanner RMN pentru a studia absorbţia glucozei, cercetătorii de la University College London (UCL) au descoperit că tumorile străluceau în imaginile realizate după consumarea unui produs dulce.

Reuşita oferă o alternativă sigură şi mai simplă la tehnicile radioactive standard, fiind posibil să fie disponibilă pe piaţă în 18 luni.

Deoarece metodele folosite în prezent sunt radioactive, acestea nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi copiilor, fiind totodată disponibile într-un număr limitat de spitale.

În schimb, scannerele RMN sunt mult mai răspândite, ceea ce va reduce distanţa dintre pacient şi centrele medicale unde poate fi studiat. De asemenea, deoarece noua tehnică nu are efecte secundare, ea poate fi folosită în mod frecvent pentru a urmări dacă un cancer reacţionează la tratament, permiţând ajustarea acestuia.

Pe lângă faptul că este mai ieftină şi mai sigură, noua metodă ar putea duce la îmbunătăţirea ratei de supravieţuire.

Profesorul Mark Lythgoe, autorul acestui studiu şi directorul Centre for Advanced Biomedical Imaging din cadrul UCL, se declară surprins de rezultate. „În mod cert nu credeam acum 18 luni că este posibil să modifici un scanner RMN pentru a identifica mişcarea glucozei. Dar cercetarea noastră arată că este posibil acest lucru. Poate fi făcut după consumarea unei băuturi dulci, precum cola sau un suc de fructe, sau a unui aliment dulce. Putem detecta cancerul folosind zahărul prezent în jumătate dintr-o porţie mică de ciocolată”, explică Lythgoe.

În studiul publicat în jurnalul Nature Medicine, cercetătorii au studiat tumorile unor şoareci ce sufereau de cancer la colon. Experţii au descoperit că tumoare era detectabilă cu ajutorul unui scanner RMN după consumul de glucoză.

Metoda a fost încercată în câteva teste pilot pe câţiva pacienţi bolnavi de cancer, iar primele rezultate sunt pozitive.

Spre deosebire de metoda folosită în prezent pentru a identifica cancerul, PET (Tomografia prin emisie de pozitroni), ce necesită injectarea unei cantităţi mici de substanţe radioactive într-un pacient, noua tehnică nu implică folosirea vreunui ac.

„Nu mai este nevoie să apelezi la o injecţie, deoarece alimentele zaharate sunt absorbite foarte rapid, astfel că este o veste foarte bună pentru persoanele cărora nu le plac acele”, a comentat profesorul Lythgoe.

„De asemenea, în cazul PET există un mic risc asociat, ca în orice altă situaţie ce implică radioactivitatea. Această tomografie poate fi folosită doar rar, nefiind potrivită pentru femeile însărcinate şi pentru copii. Prea multă radiaţie poate duce la afectarea ADN-ului şi poate duce la moartea celulelor sau la daune celulare ce pot conduce la alte tumori. Noua metodă nu are efecte secundare, aşadar va putea fi folosită mult mai des, chiar şi zilnic dacă un doctor consideră asta util”, a mai spus Lythgoe.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase