Home » D:News » Prima centrală nucleară plutitoare din lume va intra în funcţiune peste 3 ani

Prima centrală nucleară plutitoare din lume va intra în funcţiune peste 3 ani

Publicat: 10.07.2013
Rusia va începe să producă energie nucleară în anul 2016, prin intermediul unei centrale nucleare instalate pe o navă special construită, numită Akademik Lomonosov.

Aceasta va fi prima dintr-o „flotă” de centrale nucleare plutitoare pe care Rusia intenţionează să le construiască şi care vor furniza energie marilor companii industriale, oraşelor portuare izolate şi platformelor marine de foraj.

Generarea energiei va fi făcută în reactoare nucleare asemănătoare celor deja utilizate, de peste o jumătate de secol, la bordul vapoarelor spărgătoare de gheaţă care operează în zonele polare.

Akademik Lomonosov va avea o greutate de 21.500 de tone şi un echipaj de 69 de oameni. Nu va avea însă un sistem de propulsie propriu, ci va fi tractată la locul în care va fi instalată.

Va fi echipată cu două reactoare KLT-40, care vor genera suficientă energie pentru a alimenta un oraş cu 200.000 de locuitori. Împreună, cele două reactoare vor produce 70MW de electricitate sau 300 MW sub formă de energie calorică.

Oraşele şi porturile de pe coasta nordică a Rusiei nu beneficiază de o creştere economică prea mare, iar una dintre cauze este insuficienţa energiei, aşa că autorităţile speră că ca aceste centrale plutitoare să ajute la rezolvarea problemei. Centralele ar putea fi folosite şi pentru a alimenta exploatările geologice sau bazele militare din afara ţării.

În afară de electricitate şi căldură, aceste uzine plutitoare vor putea fi modificate astfel încât să producă şi apă potabilă, printr-un proces de desalinizare a apei marine. Centrala de pe Akademik Lomonosov va putea furniza 240.000 de metri cubi de apă dulce în fiecare zi.

Constructorii navei susţin că procesul de îmbogăţire a combustibilului nuclear respectă standardele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi nu prezintă riscuri ambientale, deoarece nu eliberează în mediu substanţe periculoase în timpul funcţionării.

Nava este proiectată cu anumite sisteme de siguranţă; poate rezista coliziunilor cu alte nave şi cu uscatul şi poate supravieţui unui tsunami. Durata de funcţionare reactoarelor nucleare va fi 40 de ani, după care acestea vor fi înlocuite.

Sursa: Mail Online / Foto: www.okbm.nnov.ru

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase