Home » D:News » Premiul pentru realizarea unui elicopter cu propulsie umană a fost câştigat după 33 de ani (VIDEO)

Premiul pentru realizarea unui elicopter cu propulsie umană a fost câştigat după 33 de ani (VIDEO)

Premiul pentru realizarea unui elicopter cu propulsie umană a fost câştigat după 33 de ani (VIDEO)
Publicat: 12.07.2013
Oamenii visează să creeze un aparat de zbor cu propulsie umană încă de pe vremea lui Leonardo da Vinci, însă acest lucru este foarte greu de obţinut.

În 1980, American Helicopter Society a hotărât să stimuleze eforturile oamenilor şi a lansat Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter Challenge, o competiţie cu un premiu în valoare de 250.000 de dolari. Pentru a obţine premiul, aeronava trebuia să se înalţe la cel puţin 3 metri deasupra solului, să rămână în aer cel puţin 60 de secunde şi să rămână într-un permietru de 10 metri pe 10 metri. 

Acum, după 33 de ani de la înfiinţarea competiţiei, o echipă de ingineri canadieni a reuşit să câştige premiul. Aerovelo, o companie fondată de canadienii Todd Reichert şi Cameron Robertson, a conceput elicopterul Atlas. În zborurile de test efectuate pe un teren de fotbal, Reichert a pilotat nava, reuşind să se ridice la o înălţime de 2 şi 2,5 metri. 

Câştigarea premiului nu a fost fără suspans: zborul care avea să le aducă premiul canadienilor a fost efectuat cu câteva minute înainte să fie nevoiţi să părăsească terenul de fotbal, unde era programat antrenamentul unei echipe. 

La 10 secunde după ce Reichert a pornit în cel de-al treilea zbor, canadianul a auzit zgomotul care semnala că a reuşit să se ridice la 3 metri deasupra solului. În acel moment, Todd ştia că trebuia ca picioarele sale să producă suficientă energie pentru a preveni elicopterul să coboare prea repede. În alte două zboruri în care reuşise să se apropie de bariera de trei metri, nava a coborât prea abrupt, fiind trasă în jos de vârtejul creat de palete. În ambele cazuri naveta Atlas fusese distrusă. De această dată, însă, Reichert a reuşit să menţină elicopterul în aer, câştigând cei 250.000 de dolari. În cele din urmă, Atlas a aterizat fără să sufere vreo zgârietură.

„Eşti foarte concentrat să îţi menţii corpul să efectueze un lucru foarte precis”, a declarat Reichert. „Dacă încetezi chiar şi un pic, sau faci vreo mişcare bruscă, te vei prăbuşi”, a explicat canadianul.

Iată zborul care le-a adus celor doi premiul Igor I. Sikorsky:

Surse: Popular MechanicsPopSci

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase