Home » D:News » A fost descoperit „cel mai vechi calendar” (VIDEO)

A fost descoperit „cel mai vechi calendar” (VIDEO)

Publicat: 15.07.2013
Un număr de12 vetre preistorice, vechi de circa 10.000 de ani, au fost descoperite pe un teren din comitatul scoţian Aberdeenshire şi alcătuiesc "cel mai vechi calendar lunar din lume", afirmă arheologii britanici.

Săpăturile efectuate la Crathes Castle au scos la iveală 12 vetre, dispuse pentru a imita fazele Lunii şi pentru a ţine evidenţa celor 12 luni ale anului.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham consideră că acest monument străvechi a fost creat de vechile populaţii umane de vânători-culegători în urmă cu 10.000 de ani.

Primele vetre din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite în 2004.

A fost descoperit „cel mai vechi calendar”    (Foto: Universitatea Birmingham)A fost descoperit „cel mai vechi calendar”

Experţii care au analizat vetrele spun că acestea se întind pe o suprafaţă de 50 de metri şi că ar fi conţinut reziduuri de lemn.

Acest „calendar” din mezolitic este cu câteva mii de ani mai vechi decât monumentele anterior cunoscute dedicate măsurării timpului, create în Mesopotamia.

Cercetătorii britanici consideră că vetrele aliniază totodată răsăritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populaţiilor de vânători-culegători „o corecţie astronomică”, pentru ca aceştia să urmărească mai uşor trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor. De asemenea, ei estimează că monumentul din Aberdeenshire a fost utilizat timp de aproximativ 4.000 de ani, în perioada 8.000 î.e.n. şi 4.000 î.e.n. 

Studiul arheologilor britanici, coordonat de Vince Gaffney, a fost prezentat în publicaţia online Internet Archaeology.

Sursa: Mediafax.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase