Home » D:News » Sunt mai fericiţi cei ce emigrează în Occident? Un nou studiu oferă răspunsul

Sunt mai fericiţi cei ce emigrează în Occident? Un nou studiu oferă răspunsul

Sunt mai fericiţi cei ce emigrează în Occident? Un nou studiu oferă răspunsul
Publicat: 23.07.2013
Devin mai fericiţi emigranţii din ţările din Europa de Est atunci când s-au obişnuit cu viaţa în Europa de Vest?

Un sociolog de la Universitatea Leicester a investigat această întrebare – iar răspunsul pe care l-a obţinut i-ar putea face pe cei ce se gândesc să emigreze să se răzgândească. Majoritatea emigranţilor nu erau mai fericiţi după ce au plecat din ţară, iar cei ce emigraseră din Polonia erau mai nefericiţi.

În studiul publicat în jurnalul Migration Studies, dr. David Bartram a analizat datele din European Social Survey colectate de la mai bine de 42.000 de persoane pentru a afla dacă oamenii pot deveni mai fericiţi prin mutarea în altă ţară.

Cercetarea efectuată de dr. Bartram compara fericirea emigranţilor cu fericirea persoanelor care au rămas în ţara de origine a emigranţilor.

„Emigranţii din Europa de Est nu par să fi devenit mai fericiţi în urma emigrării în Europa de Vest. Emigranţii erau mai fericiţi decât cei ce au rămas în ţară, însă analiza sugerează că aceştia erau deja mai fericiţi decât cei ce au rămas în ţară chiar şi înainte să plece. Astfel, avantajul emigranţilor în ceea ce priveşte fericirea nu pare să fie o consecinţă a migraţiei; acest avantaj era deja prezent înainte ca migraţia să aibă loc”, explică cercetătorul.

„În general, studiile asupra fericirii sugerează că persoanele nu obţin creşteri de durată în ceea ce priveşte fericirea atunci când obţin o creştere a veniturilor”, spune dr. Bartram.

Migranţii, totuşi, îşi pot creşte veniturile în mod considerabil atunci când se mută într-o ţară mai bogată. Chiar dacă fac acest lucru, însă, ar putea ajunge într-o poziţie relativă mai joasă în ţara în care se mută – iar poziţia relativă contează, de regulă, mai mult pentru fericire decât puterea de cumpărarea sau venitul absolut al unei persoane”, adaugă specialistul.

Dr. Bartram a descoperit că emigranţii din Europa de Est, per total, nu par să fi câştigat fericire prin migrarea în Europa de Vest. Totuşi, acest lucru depinde de locul de origine al emigrantului.

„Dacă nivelul mediu al fericirii este foarte scăzut în ţara de origine, ca în Rusia sau Turcia, atunci este probabil ca migrantul să înregistreze o creştere a fericirii. Totuşi, pentru o ţară ca Polonia în care oamenii sunt de regulă mai fericiţi (cel puţin în comparaţie cu Rusia), pare să se înregistreze o scădere a nivelului fericirii în rândul celor ce merg în Europa occidentală”, a explicat Bartram.

Dr. Bartram afirmă că studiul său este important pentru cei ce iau în calcul emigrarea într-o ţară mai bogată pentru a încerca să obţină venituri mai mari şi să devină mai fericit.

„Cercetarea mea sugerează că oamenii care cred că viaţa este mai bună în ţările mai bogate – şi care astfel merg într-o ţară mai bogată pentru a încerca să-şi îmbunătăţească viaţa – ar putea fi dezamăgiţi de experienţele pe care le au acolo”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: University of Leicester

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase