Home » D:News » Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?
Publicat: 16.08.2013
Încălzirea globală face ca merele să-şi piardă din fermitate, însă totodată le face mai dulci, arată un nou studiu.

Analizând datele colectate între 1970 şi 2010 de la două livezi din Japonia, cercetătorii au ajuns la concluzia că există dovezi ferme ce atestă că schimbările climatice au un efect asupra gustului şi texturii merelor.

„Toate aceste schimbări ar fi putut rezulta în urma înfloririi mai timpurii şi temperaturilor mai ridicate în timpul anotimpului de creştere”, se arată în cercetarea publicată în Nature Scientific Reports.

Aproximativ 60 de milioane de tone de mere sunt produse în fiecare an, fiind cel de-al treilea fruct ca popularitate la nivel mondial.

Alte studii au arătat că încălzirea globală face ca merii să înflorească mai devreme, iar recoltele sunt de asemenea afectate de schimbările înregistrate în nivelul precipitaţiilor şi în cel al temperaturii aerului.

Livezile folosite în cadrul acestui studiu produc mere de tip Fuji şi Tsugaru, cele mai populare din lume.

Fermele sunt situate în prefecturile Nagano şi Aomori din Japonia, unde s-au înregistrat creşteri medii ale temperaturii aerului de 0,31 şi, respectiv, 0,34 grade Celsius în fiecare deceniu. Livezile au fost alese pentru acest studiu deoarece nu au fost schimbaţi merii plantaţi sau tehnicile de cultivare, permiţând eliminarea acestor factori ca sursă a schimbărilor înregistrate.

Datele colectate de-a lungul anilor au inclus măsuri ale acidului şi ale concentraţiei de zahăr din fruct, fermitatea mărului şi prezenţa unei boli care provoacă apariţia unor zone pline cu apă în fruct.

Analiza arată că, de-a lungul timpului, s-a înregistrat o scădere a acidităţii, fermităţii şi a bolii respective şi o creştere a concentraţiei de zahăr.

„Credem că îndulcirea merelor este un lucru pozitiv, însă reducerea fermităţii este unul negativ”, a comentat Toshihiko Sugiura, coautor al studiului şi totodată cercetător în cadrul National Institute of Fruit Tree Science din Fujimoto.

„Totodată, credem că majoritatea oamenilor preferă merele ferme şi dulci, deşi gusturile diferă. În Japonia, un măr moale este numit «boke», adică «fruct senil» sau «fruct plictisitor»”, a mai spus Sugiura.

Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu „sugerează că gustul şi textura merelor trec printr-o schimbare pe termen lung, chiar dacă aceste schimbări subtile nu sunt percepute de consumatori”.

Oamenii de ştiinţă afirmă că este primul studiu care măsoară schimbările în gustul şi textura unui aliment ca rezultat al schimbărilor climatice.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?