Home » D:News » Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Publicat: 16.08.2013
Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?
Încălzirea globală face ca merele să-şi piardă din fermitate, însă totodată le face mai dulci, arată un nou studiu.

Analizând datele colectate între 1970 şi 2010 de la două livezi din Japonia, cercetătorii au ajuns la concluzia că există dovezi ferme ce atestă că schimbările climatice au un efect asupra gustului şi texturii merelor.

„Toate aceste schimbări ar fi putut rezulta în urma înfloririi mai timpurii şi temperaturilor mai ridicate în timpul anotimpului de creştere”, se arată în cercetarea publicată în Nature Scientific Reports.

Aproximativ 60 de milioane de tone de mere sunt produse în fiecare an, fiind cel de-al treilea fruct ca popularitate la nivel mondial.

Alte studii au arătat că încălzirea globală face ca merii să înflorească mai devreme, iar recoltele sunt de asemenea afectate de schimbările înregistrate în nivelul precipitaţiilor şi în cel al temperaturii aerului.

Livezile folosite în cadrul acestui studiu produc mere de tip Fuji şi Tsugaru, cele mai populare din lume.

Fermele sunt situate în prefecturile Nagano şi Aomori din Japonia, unde s-au înregistrat creşteri medii ale temperaturii aerului de 0,31 şi, respectiv, 0,34 grade Celsius în fiecare deceniu. Livezile au fost alese pentru acest studiu deoarece nu au fost schimbaţi merii plantaţi sau tehnicile de cultivare, permiţând eliminarea acestor factori ca sursă a schimbărilor înregistrate.

Datele colectate de-a lungul anilor au inclus măsuri ale acidului şi ale concentraţiei de zahăr din fruct, fermitatea mărului şi prezenţa unei boli care provoacă apariţia unor zone pline cu apă în fruct.

Analiza arată că, de-a lungul timpului, s-a înregistrat o scădere a acidităţii, fermităţii şi a bolii respective şi o creştere a concentraţiei de zahăr.

„Credem că îndulcirea merelor este un lucru pozitiv, însă reducerea fermităţii este unul negativ”, a comentat Toshihiko Sugiura, coautor al studiului şi totodată cercetător în cadrul National Institute of Fruit Tree Science din Fujimoto.

„Totodată, credem că majoritatea oamenilor preferă merele ferme şi dulci, deşi gusturile diferă. În Japonia, un măr moale este numit «boke», adică «fruct senil» sau «fruct plictisitor»”, a mai spus Sugiura.

Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu „sugerează că gustul şi textura merelor trec printr-o schimbare pe termen lung, chiar dacă aceste schimbări subtile nu sunt percepute de consumatori”.

Oamenii de ştiinţă afirmă că este primul studiu care măsoară schimbările în gustul şi textura unui aliment ca rezultat al schimbărilor climatice.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O monedă bizantină rară ar putea arăta o explozie de supernovă din 1054 e.n.
O monedă bizantină rară ar putea arăta o explozie de supernovă din 1054 e.n.
Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria
Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria
Cum afectează încălzirea globală observațiile astronomice?
Cum afectează încălzirea globală observațiile astronomice?
Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară
Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară
Test de cultură generală. Care este cel mai rece loc din Univers?
Test de cultură generală. Care este cel mai rece loc din Univers?
Un prizonier eliberat de ruși spune că a fost „tratat mai rău decât un câine”
Un prizonier eliberat de ruși spune că a fost „tratat mai rău decât un câine”
Succes fără precedent pentru apărarea planetară! Momentul în care DART lovește asteroidul Dimorphos
Succes fără precedent pentru apărarea planetară! Momentul în care DART lovește asteroidul Dimorphos
Directorul general al Pfizer, testat pozitiv pentru a doua oară cu COVID-19
Directorul general al Pfizer, testat pozitiv pentru a doua oară cu COVID-19
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea ”ca un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă” – FOTO
Istoria zbuciumată a Portului Constanţa, pe care Regele Carol I îl vedea ”ca un izvor de bogăţie pentru ţara ...
Căsuțe de grădină: ce trebuie să știi și ce material să alegi
Căsuțe de grădină: ce trebuie să știi și ce material să alegi
Aliații lui Vladimir Putin, îngrijorați de „excesele” mobilizării
Aliații lui Vladimir Putin, îngrijorați de „excesele” mobilizării
Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric
Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric
Palatul Buckingham a publicat o fotografie cu locul de veci al Reginei Elisabeta
Palatul Buckingham a publicat o fotografie cu locul de veci al Reginei Elisabeta
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. „Este un act de provocare gravă”
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. „Este un act de provocare gravă”
INTERVIU EXCLUSIV – DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre DART, misiunea de apărare planetară
INTERVIU EXCLUSIV – DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre DART, misiunea de apărare planetară
USS Texas (BB-35), ultimul dreadnought din Primul Război Mondial, va primi reparații de 35 de milioane de dolari
USS Texas (BB-35), ultimul dreadnought din Primul Război Mondial, va primi reparații de 35 de milioane de dolari
Marius Tucă Show începe marți, 27 septembrie de la ora 20.00, live pe gândul.ro
Marius Tucă Show începe marți, 27 septembrie de la ora 20.00, live pe gândul.ro
O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble
O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble