Home » D:News » Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?

Autor: Marius Comper 08.16.2013
Cum se schimbă gustul merelor din cauza încălzirii globale?
Încălzirea globală face ca merele să-şi piardă din fermitate, însă totodată le face mai dulci, arată un nou studiu.

Analizând datele colectate între 1970 şi 2010 de la două livezi din Japonia, cercetătorii au ajuns la concluzia că există dovezi ferme ce atestă că schimbările climatice au un efect asupra gustului şi texturii merelor.

„Toate aceste schimbări ar fi putut rezulta în urma înfloririi mai timpurii şi temperaturilor mai ridicate în timpul anotimpului de creştere”, se arată în cercetarea publicată în Nature Scientific Reports.

Aproximativ 60 de milioane de tone de mere sunt produse în fiecare an, fiind cel de-al treilea fruct ca popularitate la nivel mondial.

Alte studii au arătat că încălzirea globală face ca merii să înflorească mai devreme, iar recoltele sunt de asemenea afectate de schimbările înregistrate în nivelul precipitaţiilor şi în cel al temperaturii aerului.

Livezile folosite în cadrul acestui studiu produc mere de tip Fuji şi Tsugaru, cele mai populare din lume.

Fermele sunt situate în prefecturile Nagano şi Aomori din Japonia, unde s-au înregistrat creşteri medii ale temperaturii aerului de 0,31 şi, respectiv, 0,34 grade Celsius în fiecare deceniu. Livezile au fost alese pentru acest studiu deoarece nu au fost schimbaţi merii plantaţi sau tehnicile de cultivare, permiţând eliminarea acestor factori ca sursă a schimbărilor înregistrate.

Datele colectate de-a lungul anilor au inclus măsuri ale acidului şi ale concentraţiei de zahăr din fruct, fermitatea mărului şi prezenţa unei boli care provoacă apariţia unor zone pline cu apă în fruct.

Analiza arată că, de-a lungul timpului, s-a înregistrat o scădere a acidităţii, fermităţii şi a bolii respective şi o creştere a concentraţiei de zahăr.

„Credem că îndulcirea merelor este un lucru pozitiv, însă reducerea fermităţii este unul negativ”, a comentat Toshihiko Sugiura, coautor al studiului şi totodată cercetător în cadrul National Institute of Fruit Tree Science din Fujimoto.

„Totodată, credem că majoritatea oamenilor preferă merele ferme şi dulci, deşi gusturile diferă. În Japonia, un măr moale este numit «boke», adică «fruct senil» sau «fruct plictisitor»”, a mai spus Sugiura.

Cercetătorii spun că rezultatele acestui studiu „sugerează că gustul şi textura merelor trec printr-o schimbare pe termen lung, chiar dacă aceste schimbări subtile nu sunt percepute de consumatori”.

Oamenii de ştiinţă afirmă că este primul studiu care măsoară schimbările în gustul şi textura unui aliment ca rezultat al schimbărilor climatice.

Sursa: AFP

Cele mai noi articole
Pfizer România despre întârzieri ale dozelor de vaccin: Intensificăm operațiunile de fabricație
Pfizer România despre întârzieri ale dozelor de vaccin: Intensificăm operațiunile de fabricație
România produce carne de melc de 50 milioane de lei. Care este cel mai mare producător din țara noastră
România produce carne de melc de 50 milioane de lei. Care este cel mai mare producător din țara noastră
Astronomii ar fi auzit, pentru prima oară, „sunetul” de fundal al Universului
Astronomii ar fi auzit, pentru prima oară, „sunetul” de fundal al Universului
Avertismentul cercetătorilor: Omenirea gonește spre un „viitor înfiorător” pe care nici nu îl înțelege
Avertismentul cercetătorilor: Omenirea gonește spre un „viitor înfiorător” pe care nici nu îl înțelege
Acidificarea oceanelor poate face ca unele specii să strălucească mai intens
Acidificarea oceanelor poate face ca unele specii să strălucească mai intens
Urmele unei epave misterioase au ieșit la suprafață pe nisipurile unei insule din Carolina de Nord
Urmele unei epave misterioase au ieșit la suprafață pe nisipurile unei insule din Carolina de Nord
Noi cercetări arată că există, de fapt, trei subtipuri diferite ale maladiei Alzheimer
Noi cercetări arată că există, de fapt, trei subtipuri diferite ale maladiei Alzheimer
Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate
Un dispozitiv wireless micuț ar putea fi soluția pentru obezitate și pierderea în greutate
Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie
Păsările au un misterios „simț cuantic”, iar cercetătorii l-au observat direct pentru prima oară în istorie
Măsurătorile accelerării unui pulsar dezvăluie partea întunecată a Căii Lactee
Măsurătorile accelerării unui pulsar dezvăluie partea întunecată a Căii Lactee
China a câştigat războiul comercial lansat de Donald Trump, iar americanii suportă costurile
China a câştigat războiul comercial lansat de Donald Trump, iar americanii suportă costurile
Combustibil din plante. Cercetătorii au descoperit o metodă mai ieftină pentru producția acestuia
Combustibil din plante. Cercetătorii au descoperit o metodă mai ieftină pentru producția acestuia
Imagini inedite cu mai multe capre negre, surprinse în Munții Bucegi în timpul unei acțiuni de monitorizare
Imagini inedite cu mai multe capre negre, surprinse în Munții Bucegi în timpul unei acțiuni de monitorizare
Cercetătorii români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat
Cercetătorii români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat
Vaccinarea împotriva COVID-19. Câți dintre români s-ar vaccina acum sau după ce văd efectele adverse
Vaccinarea împotriva COVID-19. Câți dintre români s-ar vaccina acum sau după ce văd efectele adverse
Klaus Iohannis, după ce s-a vaccinat public: „Este sigur și eficient. Recomand tuturor vaccinarea”
Klaus Iohannis, după ce s-a vaccinat public: „Este sigur și eficient. Recomand tuturor vaccinarea”
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce la fiecare opt ani insectele invadează liniile de tren din munții Japoniei
Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce la fiecare opt ani insectele invadează liniile de tren din munții Japoniei
Dacia lansează Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Care va fi strategia Groupe Renault în următorii ani
Dacia lansează Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Care va fi strategia Groupe Renault în următorii ani