Home » D:News » Surprinzător: condiţiile igienice mai bune din ţările dezvoltate favorizează boala Alzheimer

Surprinzător: condiţiile igienice mai bune din ţările dezvoltate favorizează boala Alzheimer

Surprinzător: condiţiile igienice mai bune din ţările dezvoltate favorizează boala Alzheimer
Publicat: 05.09.2013
Până în prezent au fost identificaţi mai mulţi factori care ar favoriza apariţia celei mai comune forme de demenţă - maladia Alzheimer. Însă o corelaţie recent descoperită a produs surpriză: în ţările bogate, cu condiţii bune de trai şi igienă superioară, numărul cazurilor de Alzheimer este mult mai mare decât în ţările în curs de dezvoltare, arată un studiu.

Oamenii care trăiesc în ţări dezvoltate ar putea fi mai predispuşi la apariţia acestei boli din cauza expunerii lor mai slabe la bacterii, virusuri şi alte microorganisme; expunerea mai slabă afectează negativ dezvoltarea sistemului imunitar şi poate mări riscul apariţiei demenţei, sugerează un nou studiu.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, şi publicat în Evolution, Medicine and Public Health.

Analizând date privind existenţa bolii Alzheimer în 192 de ţări, autorii au descoperit că există o relaţie foarte semnficativă între nivelul de dezvoltare economică al unei ţări, gradul de urbanizare şi condiţiile de igienă din acea ţară, pe de o parte, şi prevalenţa bolii Alzheimer în populaţia acelei ţări, pe de altă parte. Ţările bogate, puternic industrializate, cu un grad mare de urbanizare şi condiţii de igienă mai avansate prezintă o proporţie mai mare de cazuri de Alzheimer în rândul populaţiei lor.

Studiul aduce argumente în sprijinul aşa-numitei ipoteze a igienei, care susţine că expunerea mai mică la agenţi patogeni, ca urmare a creşterii nivelului de trai şi accesului la condiţii sanitare mai bune, determină dezvoltarea defectuoasă a sistemului imunitar, care devine astfel mai susceptbil de a funcţiona anarhic, efect ce se manifestă prin creşterea proporţiei bolilor autoimune, a fenomenelor alergice ş.a.

În cazul de faţă, cred cercetătorii, expunerea insuficientă la patogeni expune creierul la inflamaţia asociată cu boala Alzheimer.

Descoperirea are implicaţii importante pentru viitor, în condiţiile în care deja demenţa este o problemă pentru sistemele sanitare din ţările dezvoltate, iar numărul cazurilor ar putea creşte mult pe măsură ce ţările mai sărace se dezvoltă economic, iar condiţiile igienico-sanitare se îmbunătăţesc. În ţările unde numărul cazurilor de boli infecţioase este mare (indicând existenţa unor condiţii igienico-sanitare precare), numărul cazurilor de Alzheimer este mai redus decât în ţările unde condiţiile de trai sunt mai bune.

Iată câteva dintre descoperirile şi concluziile autorilor studiului:

  • în ţări unde toţi oamenii au acces la apă potabilă (precum Franţa şi Marea Britanie), numărul cazurilor de Alzheimer este cu 9% mai mare decât în ţări precum Kenya şi Cambodgia, unde doar jumătate din populaţie beneficiază de apă curată.
  • ţări ca Elveţia şi Islanda, cu rate mici de boli infecţioase, au rate ale maladiei Alzheimer cu 12% mai mari decât China şi Ghana, ţări unde rata bolilor infecţioase este mult  mai mare.
  • urbanizarea este un factor important în apariţia bolii Alzheimer, independent de speranţa de viaţă: în ţări unde peste trei sferturi din populaţie trăieşte în mediul urbam  precum Marea Britanie şi Australia, rata bolii Alzheimer este cu 10% mai ridicată decât în ţări unde doar o zecime din populaţie trăieşte în oraşe, precum Bangladesh şi Nepal.

Expunerea la microorganisme este esenţială pentru reglarea funcţionării sistemului imunitar, afirmă cercetătorii în articolul lor; în lipsa ei, sistemul imunitar  nu este antrenat corespunzător pentru a face faţă bolilor.  Printre altele, nu se dezvoltă suficient producţia de celule T, implicate în combaterea infecţiilor, iar deficienţa  de celulel T reglatoare, anti-inflamatoare, ar fi corelată cu tipurile de inflamaţie întâlnite în mod obişnuit în creierul celor ce suferă de Alzheimer

La ora actuală, peste 50% dintre cazurile de Alzheimer din lume se întâlnesc în ţările dezvoltate, iar până în 2025 este de aşteptat ca proporţia să crească la 70%.

O înţelegere mai bună a modului în care condiţiile igienico-sanitare influenţează riscul de apariţie a maladiei Alzheimer ar putea deschide noi căi de prevenire  a bolii, atât prin mjloace farmaceutice, cât şi prin metode ce ţin de stilul de viaţă, cred cercetătorii.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase