Home » D:News » Cel mai bizar festival din lume are loc în Serbia: „Campionatul Mondial de Gătit Testicule” (GALERIE FOTO)

Cel mai bizar festival din lume are loc în Serbia: „Campionatul Mondial de Gătit Testicule” (GALERIE FOTO)

Publicat: 06.09.2013
Testiculele animalelor, o delicatesă pentru monarhi în Evul Mediu, o sursă de mâncare pentru săraci şi o delicatesă adorată de dictatorul Iosip Broz Tito, revin în meniu – cel puţin în meniul unui festival culinar din Serbia.

Pentru a ajunge în satul Lunjevica (populaţie: 500 de locuitori), locul ce găzduieşte ineditul festival, nu este nevoie să urmăriţi vreun indicator rutier. Este suficient să luaţi urma fumului lansat în aer de numeroasele grătare organizate cu ocazia celei de-a zecea ediţii a „Campionatului Mondial de Gătit Testicule”.

„În regiunea noastră, gătim testicule de secole: părinţii noştri le găteau, la fel şi bunicii noştri”, explică Dragan Todorovic, un agricultor din regiune, în timp ce taie un set de testicule de cal.

Cei 20 de participanţi la competiţia de anul acesta au fost provocaţi să gătească cel mai bun „gulaş de testicule”, acest fel de mâncare foarte popular în regiune urmând să fie gătit folosind doar testicule de la berbeci, viţei, tauri, măgari, cai sau alte animale.

Unii afirmă că testiculele trebuie tăiate în bucăţele mici, ca apoi să fie lăsate în vin timp de 30 de minute pentru a obţine consistenţa corectă. Ulterior, ele trebuie fierte la foc mic cu ceapă, usturoi, ardei, roşii şi ierburi.

„Atenţie: trebuie să le tăiaţi în diagonală, altfel îşi pierd efectul afrodisiac”, avertizează Zdravko Djuric, un competitor din nordul Serbiei.

Legendele locale susţin că testiculele animalelor sunt un aliment afrodiziac, deoarece au un nivel mare de testosteron, iar organizatorii competiţiei mizează pe această reputaţie.

„Mai bune pentru libido decât orice Viagra” este unul din sloganurile folosit de organizatori pentru a promova festivalul. Aproximativ 1.000 de persoane participă la festival, mulţi vizitatori venind din străinătate.

„Este o nebunie totală, n-aveam cum să o ratez”, afirmă Andre Niediek, explică un bucătar-şef al unui restaurant din Koln în timp ce învârte într-o oală plină cu testicule de taur condimentate cu „cea mai bună paprika sârbească”.

Secretul lui Niediek constă în percepţia corectă a timpului. „Este nevoie de cel puţin două ore şi jumătate. Nu este un prânz rapid sau o masă la fast food”, explică Niediek.

Unii vizitatori vin „din curiozitate”, explică Zoran Jeftic din Belgrad, care afirmă că „testiculele au un gust similar cărnii de pui”.

Fondatorul festivalului, Ljubomir Erovic, afirmă că evenimentul nu este doar o competiţie culinară, ci şi o încercare de a elimina prejudecăţile faţă de Serbia ce datează din timpul războaielor din Balcani din anii ’90. De aceea, Erovic apelează la mult umor, inclusiv în posterul festivalului, ce înfăţişează un bucătar cu burtă căruia îi atârnă propriile „podoabe” în oala cu tocană.

„Francezii se laudă cu Turul Franţei, iar noi ne lăudăm cu boaşele”, a glumit Todorovic.

Erovic, ce a publicat o carte intitulată „Gătind cu testicule”, afirmă că această delicatesă era preferata multor personalităţi din trecut, printre care prinţul Miloş Obrenovici, ce a condus Serbia în secolul al XIX-lea, şi dictatorul comunist Iosip Broz Tito.

Între cei patru membri ai juriului se găseşte şi un cetăţean american, regizoarea Anna Wexler din Boston, ce a descoperit festivalul „căutând chestii ciudate pe Google noaptea târziu”.

Când l-a contactat pe Erovic, acesta a invitat-o la eveniment, iar acum participă în fiecare an. „Anual vin până aici doar pentru a judeca testiculele”, a comentat Wexler râzând.

Anul acesta câştigătoare a fost reţeta unei tocane din testicule de berbec, însă toate preparatele au fost gustate cu ocazia cinei de gală.

În cadrul festivalului se acordă anual un premiu şi „persoanei cu cele mai mari boaşe”, iar anul acesta principalii nominalizaţi sunt cancelarul german Angela Merkel şi Edward Snowden, americanul ce a dezvăluit secretele agenţiei de informaţii NSA. Publicul poate vota până la finalul anului pe site-ul festivalului. În 2011 premiul a fost atribuit lui Julian Assange, fondatorul Wikileas, iar în 2010 preşedintelui american Barack Obama.

Sursa: AFP / (Foto: Andrej Isakovic, AFP)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase