Home » D:News » O reţea vastă de tuneluri secrete a fost descoperită sub vila unui împărat roman

O reţea vastă de tuneluri secrete a fost descoperită sub vila unui împărat roman

Publicat: 09.09.2013
O echipă de arheologi amatori a descoperit o reţea masivă de tuneluri aflate sub vila împaratului roman Hadrian din Tivoli, Italia.

Tunelurile subterane permiteau, cel mai probabil, miilor de sclavi şi de comercianţi să gestioneze proprietatea împăratului fără a crea vreo distracţie la nivelul străzii.

Deşi cercetătorii au mai descoperit tuneluri similare în cadrul acestui complex, noua descoperire este incitantă deoarece pasajele nu erau menţionate în planurile străvechi ale structurii, spune Marina De Franceschini, un arheolog de la Universitatea Trento care coordonează eforturile de excavare.

Cercetătorii ştiau de ceva  timp că sub ruinele vilei lui Hadrian se găseşte o reţea uriaşă de străzi subterane. Vila era folosită pentru relaxare de împăratul Hadrian, un pasionat al artei şi al arhitecturii care a condus Roma între 117 şi 139 e.n.

În timp ce Hadrian discuta afacerile statului şi organiza petreceri grandioase în casa sa opulentă, sub el se găsea o reţea aproape invizibilă de oameni care făceau ca vila să funcţioneze.

Pasajele subterane permiteau miilor de comercianţi, sclavi şi cărucioarelor umplute cu bunuri să intre în vilă fără a provoca vreun deranj.

„Este o soluţie foarte modernă, similară celor folosite astăzi pe vasele de croazieră în care zonele de lux pentru pasageri şi cele destinate personalului vasului sunt deservite de coridoare separate”, spune De Franceschini.

Sclavii au cioplit tunelurile din roca moale de tufa, iar aceeaşi rocă a fost folosită şi la construcţie vilei. De-a lungul secolelor, solul a pătruns în tunelurile subterane şi le-a umplut, ascunzând dimensiunile lor uriaşe.

Folosind planurile arhitecturale străvechi, cercetătorii descoperiseră tuneluri în partea de sud-vest a ruinelor, dar suspectau că sub vilă se mai ascund şi alte pasaje secrete.

Acum câţiva ani, Franceschini a solicitat ajutorul unui grup intitulat Sotterranei di Roma (Roma subterană) pentru a excava porţiunea de est a vilei. Aceşti speologi şi arheologi amatori s-au specializat în excavarea şi explorarea tunelurilor subterane.

După ce au cărat foarte multe găleţi cu pământ din tunelurile înghesuite, arheologii au descoperit un pasaj neştiut, ce porneşte de la o zonă a vilei cunoscută sub numele de Academia şi se întinde pe o distanţă de 4 kilometri până la un drum subteran cunoscut sub numele de Grande Trapezio.

Cercetătorii nu au aflat încă scopul acestui sistem subteran de tuneluri. „Este considerat o zonă mai privată a întregului complex. Arheologii au interpretat-o drept o zonă mai secretă a vilei în care Hadrian putea merge pentru a fi singur sau în compania unui număr restrâns de persoane”, a comentat Inge Weustig, un membru al grupului Sotterranei di Roma.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase