Prima pagină D:News

Bill şi Melinda Gates au fost recompensaţi cu prestigiosul premiu Lasker pentru „îmbunătăţirea vieţilor a milioane de persoane”

Florin Bădescu 09.10.2013 | ● Vizualizări: 53
Bill şi Melinda Gates discutând cu localnicii din satul Jamsaut, statul Bihar, India     (Foto: AFP) + zoom
Galerie foto (1)

Bill şi Melinda Gates figurează printre laureaţii prestigiosului premiu Lasker, care recompensează în fiecare an, în Statele Unite, descoperirile făcute în medicină, a anunţat Fundaţia Albert şi Mary Lasker.

Bill Gates, în vârstă de 57 de ani, şi soţia sa, Melinda, în vârstă de 49 de ani, au fost premiaţi pentru faptul că au iniţiat "o transformare istorică în felul în care sunt percepute problemele de sănătate cele mai presante de pe planetă şi pentru faptul că au ajutat la îmbunătăţirea vieţilor a milioane de persoane dintre cele mai vulnerabile", se afirmă în comunicatul oficial emis de această fundaţie.

În categoriile ştiinţifice, ceilalţi câştigători ai premiului Lasker din acest an sunt americanul Richard Scheller, în vârstă de 59 de ani, de la Laboratorul Genentech, o filială a grupului farmaceutic elveţian Roche, şi germanul Thomas C. Südhof, în vârstă de 57 de ani, profesor la Universitatea Stanford din California. Ei au fost premiaţi pentru descoperirea mecanismului molecular care permite eliberarea de neurotransmiţători, ce sunt esenţiali pentru funcţionarea cerebrală.

Fundaţia Lasker i-a recompensat, totodată, pe australianul Grame Clark, în vârstă de 78 de ani, de la Universitatea Sydney, pe americanul Blake Wilson, în vârstă de 65 de ani, profesor la Universitatea Duke din Carolina de Nord, şi pe austriaca Ingeborg Hochmair, în vârstă de 60 de ani, director şi cofondatoare a companiei MEL-EL, pentru dezvoltarea implantului cohlear care permite persoanelor atinse de surditate severă să audă din nou."Premiile Lasker recompensează cercetările biomedicale care fac ştiinţa să progreseze, salvează vieţi şi duc la evitarea suferinţelor", a explicat Alfred Sommer, preşedintele fundaţiei înfiinţate în urmă cu 68 de ani.

Premiile Lasker, în valoare de 250.000 de dolari fiecare, vor fi înmânate într-o ceremonie care va avea loc pe 20 septembrie, la New York.

Sursa: Mediafax

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI