Home » D:News » Cum a slăbit Lucy: pe baza faimoasei fosile, specialiştii reconstituie un nou „look” al strămoşului omului

Cum a slăbit Lucy: pe baza faimoasei fosile, specialiştii reconstituie un nou „look” al strămoşului omului

Cum a slăbit Lucy: pe baza faimoasei fosile, specialiştii reconstituie un nou „look” al strămoşului omului
Publicat: 24.09.2013
Una dintre cele mai celebre fosile descoperite vreodată, „Lucy”, scheletul parţial al unui exemplar femel de Australopithecus afarensis, i-a impulsionat în mai multe rânduri pe cercetători să încerce să reconstituie înfăţişarea hominidelor din această specie. Cea mai recentă reconstituire ne oferă surpriza unei Lucy mai zvelte şi readuce în discuţie modul de viaţă al acestui strămoş al omului.

Pornind de la scheletul botezat Lucy, cu o vechime de 3,2 milioane de ani, dar şi de la fosile mai recent descoperite şi analizate ale  speciei Australopithecus afarensis, oamenii de ştiinţă au realizat o nouă reconstrucţie morfologică, dezvăluind o siluetă diferită de cea rezultată din reconstuituirile anterioare.

Reconstiturile precedente, bazate pe mai puţine resturi fosile şi pe caracteristicile unor maimuţe actuale africane, precum cimpanzeul şi gorlla, înfăţişau un hominid cu corpul îndesat, cu trunchiul de formă conică şi un abdomen proeminent, ceea ce implica faptulă că A. afarensis ar fi păstrat încă adaptări legate de viaţa arboricolă, la fel ca şi cimpanzeii.

Dar noua reconstituire ne înfăţişează un hominid mai zvelt, cu gâtul bine diferenţiat de trunchi, talia mai îngustă şi laba piciorului arcuită 

Conform noilor cercetări în domeniu, A. afarensis ar fi avut coastele curbate, ceea ce s-ar traduce printr-o formă de „butoi” a cutiei toracice, la fel ca oamenii moderni, şi un picior cu o boltă plantară bine conturată, afirmă paleontologul  Carol Ward de la University of Missouri, care şi-a prezentat rezultatele cercetărilor la un simpozion de specialitate desfăşurat recent.

Noile descoperiri sugerează că Lucy şi semenii ei petreceau mult timp pe sol, chiar dacă e posibil să se mai fi căţărat încă în copaci pentru a dormi.

Reconstituirea, creată de artistul John Gurche şi coordonată de paleoantrolopogul Yohannes Haile-Selassie de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland, SUA, a fost inclusă într-o expoziţie a muzeului, pe tema evoluţiei omului.

Sursa: Science / Foto: The Cleveland Museum of Natural History

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase