Home » D:News » Cum poate un mamifer atât de mic să aibă parte de atât de mult sex şi apoi să moară?

Cum poate un mamifer atât de mic să aibă parte de atât de mult sex şi apoi să moară?

Cum poate un mamifer atât de mic să aibă parte de atât de mult sex şi apoi să moară?
Publicat: 08.10.2013
Unele mamifere sunt dispuse să moară pentru şansa de a se împerechea, adoptând un comportament observat până acum doar la păianjeni. Mamiferele în cauză, precum cele din genul antechinus, se împerechează până mor. De ce? Pentru că femelele intră în călduri toate odată, animalele trebuie să se împerecheze cât mai mult într-un timp scurt pentru a se asigura că îşi transmit mai departe materialul genetic.

Acest tip de sinucidere reproductivă a mai fost observată la plante, la specii de nevertebrate şi chiar la unii peşti, dar ea a evoluat doar la patru grupuri diferite de mamifere. 

Forma rară de sinucidere reproductiva, numită semelparitate, se referă la faptul că hormonul de stres al masculilor explodează, ducând la „prăbuşirea” sistemului imunitar, astfel încât, după împerechere, indivizii se îmbolnăvesc şi mor. 

Patru tipuri diferire de marsupiali (din genurile Antechinus, Phascogale şi Dasykaluta), care trăiesc în Australia, papua Noua Guinee şi America de sud şi care se hrănesc cu insecte, folosesc această strategie. 

În timpul sezonului de împerechere ei sunt activi toată ziua, iar o întâlnire între doi parteneri poate să dureze şi 12 ore. Aproape toată energia lor metabolică este îndreptată spre împerechere, pentru ca apoi masculii să moară la scurt timp după încetarea sezonului de împerechere. 

Pentru a putea face caţă partidelor lungi de împerechere, nivelul lor de testosteron creşte foarte mult, iar sistemul imunitar se dezactivează. 

De ce se întâmplă asta? Una dintre teorii sugerează că sinuciderea reproductivă a evoluat deoarece atunci când taţii mor ei nu mai concurează cu mamele şi puii pentru resursele de mâncare. Acest lucru asigură suficientă mâncare pentru supravieţuirea puilor şi a femelelor. 

Însă, după ce au analizat cercetări anterioare, oamenii de ştiinţă au constatat că disponibilitatea alimentelor nu are legătură cu acest fenomen. Noul studiu, publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences Oct. 7, sugerează că s-ar putea ca femelele sunt cele care declanşează dezvoltarea comportamentului întâlnit la masculi. 

Sezonul de împerechere al marsupialilor pare să vină în momentul din an în care populaţia de insecte atinge vârful maxim, adică atunci când există multă mâncare. 

Asta înseamnă că sezonul de împerechere al acestor animale este redus, durând câteva săptămâni, motiv pentru care competiţia între masculi este intensă. 

Când resursele de hrană ating punctul maxim, toate femelele intră în călduri în acelaşi timp. Din cauză că sezonul de împerechere este scurt, masculii s-au adaptat astfel încât efortul lor să conteze şi să le asigura urmaşi. Aşa se face că masculii marsupiali sunt gata să se sinucidă pentru sex. 

Masculii nu concurează între ei în mod agresiv. Scopul este ca un mascul să producă cât mai mulţi spermatozoizii. Cel mai mare succes par să îl aibă masculii cu testicule mari deoarece ei generează mai mulţi spermatozoizii şi astfel ei pot petrece mai mult timp cu o femelă, ceea ce înseamnă că şansele ei de a se împerechea cu un alt mascul scad. 

Strategia sinuciderii reproductive este benefic pentru unele specii, deoarece poate duce la un număr mai mare de urmaşi, comparativ cu alte strategii de împerechere care se realizează în episoade. În plus, cu cât animalul produce mai mult testosteron, cu atât sexul durează mai mult. 

Sursa: Business Insider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase