Home » D:News » Peter Ware Higgs şi François Englert – laureaţii premiului Nobel pentru fizică pe 2013

Peter Ware Higgs şi François Englert – laureaţii premiului Nobel pentru fizică pe 2013

Publicat: 08.10.2013
Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au primit, marţi, premiul Nobel pentru fizică pe 2013, informează site-ul oficial al prestigioaselor distincţii.

Comitetul Nobel i-a recompensat pe cercetătorul belgian François Englert şi pe cel britanic Peter W. Higgs pentru „descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN”.

François Englert şi Peter W. Higgs au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru teoria lor care descrie felul în care particulele capătă masă. În 1964, cei doi savanţi au propus această teorie independent unul de celălalt (François Englert a conceput teoria alături de colegul său Robert Brout, decedat în 2011).

În 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea aşa-numitei particule a lui Higgs de către savanţii de la laboratorul CERN de lângă Geneva, în Elveţia. Teoria premiată cu Nobel în acest an reprezintă o parte centrală a Modelului Standard din fizica particulelor, care descrie felul în care Universul este alcătuit.

Potrivit Modelului Standard, orice lucru din Univers – de la flori şi oameni şi până la planete şi stele – sunt alcătuite doar din câteva elemente de bază: particule de materie. Aceste particule sunt guvernate de forţe care se asigură că totul funcţionează aşa cum trebuie. Întregul Model Standard se bazează, totodată, pe existenţa unui tip special de particule: particula sau bosonul lui Higgs. Această particulă îşi are originea în câmpul invizibil care umple tot spaţiul. Chiar şi atunci când Universul pare să fie vid, acel câmp este acolo. Fără el, nu am exista, pentru că din contactul cu acest câmp particulele îşi dobândesc masa. Teoria propusă de François Englert şi Peter W. Higgs a descris acest proces.

În iulie 2012, CERN (Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare) a anunţat că a descoperit „probabil” celebrul boson Higgs, confirmând teoria fizicienilor.

François Englert are cetăţenie belgiană şi s-a născut în 1932, în oraşul Etterbeek. A obţinut diploma de doctor în fizică la Universitatea Liberă din Bruxelles şi este profesor emerit la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.

Peter W. Higgs s-a născut în 1929, în localitatea Newcastle upon Tyne din Marea Britanie. A obţinut doctoratul, în 1954, la King’s College din cadrul Universităţii din Londra şi este profesor emerit la Universitatea Edinburgh.

În 2012, câştigătorii premiului Nobel pentru fizică au fost cercetătorul francez Serge Haroche şi cel american David J. Wineland. Cei doi savanţi au fost recompensaţi pentru metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale.

Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, când cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman şi Thomas C. Südhof au fost recompensaţi cu premiul pentru medicină, pentru descoperirea sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 14 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase