Home » D:News » Eşti pasionat de jocuri? Ai putea ajuta la rezolvarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani (VIDEO)

Eşti pasionat de jocuri? Ai putea ajuta la rezolvarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani (VIDEO)

Publicat: 12.10.2013
Pasionaţii de jocuri video online au fost invitaţi să participe la descifrarea unui mister arheologic vechi de 1.200 de ani, informează dailymail.co.uk.

Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh recrutează utilizatori pasionaţi de jocuri video online care doresc să participe la descifrarea unui mister arheologic străvechi. Acesta constă în asamblarea corectă a unui număr de 3.000 de fragmente care fac parte din Piatra Hilton of Cadboll, o stelă descoperită în comitatul Easter Ross din Scoţia.

Graţie unui program informatic 3D, utilizatorii vor putea să participe la descifrarea misterului care înconjoară această stelă a picţilor, sculptată în jurul anului 800 e.n., într-o perioadă în care comitatul Easter Ross făcea parte din regatul picţilor.

Reprezentanţii muzeului citat consideră că pasionaţii de jocuri video online sunt mai talentaţi atunci când vine vorba de asamblarea unor obiecte pe ecranul unui computer, iar această abilitate a lor ar putea să îi ajute pe experţi să interpreteze complicatele simboluri sculptate pe acea piatră.

Anul trecut, analiza unuia dintre cele 3.000 de fragmente a dezvăluit faptul că reprezentarea principală de pe acea stelă era una dintre cele mai timpurii descrieri scoţiene ale lui Iisus.

Piatra Hilton of Cadboll a fost sculptată după ce picţii s-au convertit la creştinism, cu scopul de a celebra noua lor religie.

Piatra Hilton of Cadboll    Piatra Hilton of Cadboll

De-a lungul secolelor, piatra, aflată în prezent la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh, a suportat multe avarii şi a fost spartă de nenumărate ori. La un moment dat, se crede că piata a fost rostogolită şi spartă în multe fragmente, în urma unei furtuni, în anul 1674, iar partea de jos a pietrei s-a pierdut.

În jurul anului 1676, această cruce creştină a fost fărâmiţată şi înlocuită cu o înscripţie în onoarea unui localnic, Alexander Duff, şi a celor trei soţii ale sale.

Săpăturile din acel sit arheologic au scos la iveală soclul stelei şi 3.000 de fragmente din această cruce din piatră, împrăştiate.

Fragmentele au fost transportate la Borders General Hospital şi analizate cu ajutorul unui tomograf. Imaginile digitale ale fragmentelor au fost introduse apoi în acel program computerizat.

Începând din 25 octombrie, orice utilizator de internet va putea să se conecteze pe site-ul muzeului şi să încerce să asambleze corect acele fragmente, cu ajutorul imaginilor 3D ale acestora.

Fragmentele vor fi prezentate şi într-o expoziţie, „Creative Spirit: Revealing Early Medieval Scotland”, care va fi vernisată la Muzeul Naţional al Scoţiei din Edinburgh pe 25 octombrie.

Surse: Mediafax, Pictish Puzzle

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase