Home » D:News » Descoperire uluitoare în Australia: cercetătorii au găsit o „lume pierdută” unde trăiesc animale bizare

Descoperire uluitoare în Australia: cercetătorii au găsit o „lume pierdută” unde trăiesc animale bizare

Publicat: 28.10.2013
O expediţie într-o zonă izolată din nordul Australiei a dus la descoperirea a trei specii noi de vertebrate ce au trăit izolate preţ de milioane de ani, motiv pentru care oamenii de ştiinţă au declarat zona o „lume pierdută”.

Conrad Hoskin de la Universitatea James Cook şi o echipă de cameramani de la National Geographic au fost transportaţi cu elicopterul pe munţii Cape Melville din Peninsula Cape York. Cercetătorii au fost uluiţi de ceea ce au descoperit în această zonă.

Printre descoperiri se numărau un gecko bizar, o şopârlă aurie şi o broască pătată, toate cele trei specii fiind noi.

„Vârful muntelui cape Melville este o lume pierdută. Să găsesc aceste specii acolo este pentru mine descoperirea unei vieţi – sunt încă uluit şi entuziasmat”, a declarat Hoskin, specialist în biologie tropicală.

„Descoperirea a trei vertebrate noi ar fi destul de surprinzătoare într-o zonă ce nu a fost explorată foarte mult, cum ar fi Noua Guineea, dar cu atât mai mult este surprinzător să descoperim aşa ceva în Australia, o ţară despre care credeam că am explorat-o destul de bine”, a mai spus Hoskin.

Aceşti munţi de netrecut găzduiesc milioane de bolovani de granit de dimensiunea unor automobile aşezaţi unul peste celălalt. Deşi cercetătorii mai exploraseră baza muntelui, un platou de pădure tropicală aflat în apropierea vârfului rămăsese neexplorat, fiind ascuns de pereţii uriaşi de granit. Pădurea tropicală a fost zărită cu ajutorul imaginilor din satelit.

La câteva zile după ce au ajuns în această pădure tropicală ascunsă, cercetătorii au descoperit cele trei specii, alături de alte exemplare interesante care ar putea fi noutăţi ştiinţifice.

Cea mai importantă descoperire a fost gecko-ul cu coada în formă de frunză, o creatură „cu aspect primitiv” lungă de 20 de centimetri care este o relicvă de pe vremea când pădurile tropicale erau mai răspândite în Australia. Animalul a primit numele Saltuarius eximius.

„În clipa în care am zărit gecko-ul am ştiut că este o specie nouă. Totul la el era distinctiv”, a comentat Hoskin.

Beneficiind de acest camuflaj eficient, gecko-ul stă nemişcat, cu capul în jos, aşteptând să prindă într-o abuscadă insectele şi păianjenii care trec prin zonă.

Gecko    Gecko

O altă descoperire este şopârla ce a primit numele de Cape Melville Shade Skink, care trăieşte doar în această pădure tropicală din munţii Cape Melville şi care se deosebeşte mult de rudele sale care trăiesc în sud.

Şopârla    Şopârla

Cea de-a treia specie găsită aici este o broască de mici dimensiuni.

Broască    Broască

Tim Laman, un fotograf National Geographic şi totodată cercetător în cadrul Universităţii Harvard, s-a declarat uluit de faptul că încă mai există astfel de locuri nedescoperite.

„Ce este cu adevărat palpitant la această expediţie este faptul că într-un loc ca Australia, despre care oamenii cred că este o ţară explorată, încă se ascund locuri precum Cape Melville în care există aceste specii nedescoperite”, a spus Laman.

„Este o lume mare care abia aşteaptă să fie explorată”, a mai spus Laman.

Conform National Geographic, cercetătorii intenţionează să revină pe Cape Melville în câteva luni pentru a căuta mai multe specii noi.

„Toate animalele din Cape Melville sunt incredibile pentru că au rezistat timp de milioane de ani în aceeaşi zonă şi nu au dispărut. Este ceva uluitor”, a concluzionat Hoskin.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase