Home » D:News » Ce animal are ochii galbeni vara şi albaştri iarna? Şi de ce?

Ce animal are ochii galbeni vara şi albaştri iarna? Şi de ce?

Ce animal are ochii galbeni vara şi albaştri iarna? Şi de ce?
Publicat: 01.11.2013
Oamenii de ştiinţă au descoperit că ochii renilor arctici îşi schimbă culoarea de la un anotimp la altul: galbeni-aurii vara, ei devin albaştri iarna - o adaptare la modificarea intensităţii luminii şi care îi ajută să îşi detecteze mai uşor prădătorii.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători britanici şi norvegieni – de la University College London şi, respectiv, Universitatea din Tromsø –, care au arătat că schimbarea culorii ochilor modifică sensibilitatea la lumină a retinei. Acest proces îi ajută pe reni vadă cât mai bine în condiţiile de lumină specifice iernii, respectiv verii arctice

Vara, în Arctica, este lumină aproape tot timpul, în vreme ce iarna este aproape mereu întuneric şi semiîntuneric, iar modificările la nivelul ochiului renului reprezintă adaptări la aceste condiţii extreme.

Renii din Arctica, la fel ca multe alte animale, au în ochi un strat de ţesut reflectorizant numit tapetum lucidum (TL), situat în spatele retinei şi care reflectă lumina înapoi spre retină, pentru a îmbunătăţi percepţia vizuală în timpul nopţii. 

Schimbându-şi culoarea, TL poate reflecta diferite lungimi de undă ale luminii. În lumina puternică a verii, TL al renilor arctici este galben–auriu, la fel ca la multe alte mamifere, şi reflectă cea mai mare parte a luminii spre exterior, direct prin retină. Iarna, în schimb, TL devine albastru şi reflectă mai puţină lumină spre exterior, afară din ochi. În acest fel, o parte mai mare a luminii ajunge la stratul de celule fotoreceptoare din partea posterioară a ochilor- o adaptare a retinei la condiţiile de lumină slabă din timpul iernii.

Este pentru prima dată când este dovedită o asemenea schimbare de culoare a ochilor la un mamifer. Cercetătorii cred că această adaptare ar oferi renilor un avantaj în timpul lungii ierni întunecoase din Arctica, permiţându-le să-şi găsească mai uşor hrana şi să repereze mai uşor prădătorii.

Schimbarea culorii ar putea fi produsă de modificarea presiunii din interiorul ochiului; iarna, presiunea creşte, probabil datorită dilatării permanente a pupilei (pupila se dilată în condiţii de lumină slabă, pentru a lăsa să ajungă cât mai multă lumină la retină); care împiedică drenarea naturală a fluidului din globul ocular. Fluidul comprimă TL, reducând spaţiul dinte fibrele de colagen din ţesut şi, astfel, TL reflectă radiaţii cu lungime de undă mai mică din lumina albăstruie a iernii arctice.

Cercetări precedente ale aceloraşi specialişti arătaseră că renii arctici sunt capabili să vadă şi în ultraviolet (un tip de radiaţie luminoasă care există din abundenţă în lumina arctică, dar nu poate fi percepută de ochiul uman) şi că folosesc această capcitate pentru a găsi hrană şi a-şi detecta prădătorii. Se crede că reflexia albastră a ochilor în timpul iernii favorizează şi sensibilitatea vizuală în ultraviolet.

Sursa: Science Daily / Credit foto: Glen Jeffery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase