Home » D:News » Shakuntala Devi, supranumită „calculatorul uman” datorită abilităţilor sale extraordinare, este sărbătorită de Google printr-un logo special

Shakuntala Devi, supranumită „calculatorul uman” datorită abilităţilor sale extraordinare, este sărbătorită de Google printr-un logo special

Publicat: 04.11.2013
Google sărbătoreşte, luni, printr-un logo special, împlinirea a 84 de ani de la naşterea indiencei Shakuntala Devi, supranumită "calculatorul uman" datorită abilităţii de a realiza rapid calcule matematice complexe în minte.

Pentru talentul său, Shakuntala Devi (4 noiembrie 1929 – 21 aprilie 2013) a fost inclusă, în 1982, în The Guinness Book of World Records.

Shakuntala Devi s-a născut în Bangalore, India, iar tatăl său – artist de circ – a fost acela care i-a descoperit abilitatea de a memora numere, pe când avea trei ani şi încerca să o înveţe nişte trucuri cu cărţi de joc. Tatăl ei a părăsit circul şi a pornit să colinde oraşele împreună cu ea, prezentând numere în care Shakuntala Devi îşi demonstra abilitatea de a face operaţiuni matematice complexe, deşi nu avea la bază niciun fel de educaţie formală. Până la vârsta de 6 ani, ea şi-a demonstrat capacitatea de a calcula şi memora numere la Universitatea din Mysore.

În 1944, Devi s-a mutat cu tatăl său la Londra, întorcându-se în India la mijlocul anilor 1960, când s-a căsătorit cu Paritosh Bannerji, un ofiţer din serviciul administrativ indian din Kolkata. A divorţat în 1979 şi s-a întors în Bangalore la începutul anilor 1980.

Devi a călătorit în toată lumea, demonstrându-şi talentele matematice, iar, în 1988, ea a mers în SUA unde capacităţile sale au fost studiate de profesorul în psihologie Arthur Jensen, de la Universitatea din California, Berkeley. Jensen a supus-o mai multor teste, inclusiv calcularea unor numere mari – rădăcina cubică a lui 61.629.875 şi a şaptea rădăcină a lui 170.859.375. Femeia a oferit răspunsuri la aceste întrebări înainte ca Jensen să poată să le scrie în carneţelul lui. Cercetările privind capacităţile Shakuntalei Devi au fost publicate de Jensen în revista Intelligence, în 1990.

În 1977, aflată în SUA, Shakuntala Devi a fost rugată să concureze cu un computer, solicitându-i-se să calculeze rădăcina cubică a numărului 188.132.517, iar femeia a câştigat competiţia. În acelaşi an, la Southern Methodist University, ea a fost rugată să calculeze a 23-a rădăcină a unui număr cu 201 cifre, răspunzând în 50 de secunde. Răspunsul ei a fost confirmat cu ajutorul unui computer, pentru care a fost nevoie să se creeze un program special având în vedere o operaţiune matematică atât de complexă.

În Cartea Recordurilor, aceasta a fost inclusă după ce a înmulţit două numere de câte 13 cifre, alese aleatoriu, răspunzând în 28 de secunde.

În afară de capacităţile ei matematice, Devi a fost astrolog şi a scris mai multe cărţi, inclusiv de ficţiune şi culinare.

Totodată, în 1977, a publicat primul studiu despre homosexualitate din India, spunând că a fost interesată de acest subiect după ce a aflat că soţul său este gay, dorind să afle mai multe şi să înţeleagă.

În aprilie anul acesta, Devi a fost internată într-un spital din Bangalore, India, din cauza unor probleme respiratorii. A murit pe 21 aprilie, la vârsta de 83 de ani, din cauza insuficienţei renale şi cardiace.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase