Home » D:News » Momente neştiute din WW2: de ce se temea Churchill că Franţa va ataca Marea Britanie

Momente neştiute din WW2: de ce se temea Churchill că Franţa va ataca Marea Britanie

Publicat: 10.11.2013
Winston Churchill se temea că Franţa va declara război Marii Britanii în 1940, potrivit unei telegrame adresate de către premierul britanic guvernatorilor coloniilor şi vândute duminică la licitaţie în apropiere de Londra, relatează AFP.

Mesajul, datat la 4 iulie 1940, a fost trimis la o zi după lansarea unui atac britanic sângeros împotriva flotei franceze aflate în rada portului Mers-el-Kébir, în nord-vestul Algeriei, în iulie 1940.

În telegramă, clasată cu menţiunea „secret”, după care The Times a publicat o copie, Winston Churchill justifica atacul. „Pe 3 iulie, dimineaţa, forţele navale britanice au luat poziţie în afara Oranului (lângă portul Mers-el-Kébir) şi au cerut autorităţilor navale franceze să adopte anumite măsuri pentru a evita ca un număr important de unităţi navale franceze intacte, care se aflau în acest port, să cadă pe mâna germanilor”.

Francezii au refuzat să adopte aceste măsuri. O acţiune importantă a rezultat, între forţele navale britanice şi franceze, cu importante pierderi regretabile pentru partea franceză. Nu putem şti care vor fi consecinţele, dar trebuie adoptate toate măsurile în cazul în care Franţa ne declară război„, continua Winston Churchill.

În atac au fost omorâţi aproape 1.300 de marinari francezi, iar acesta s-a soldat cu torpilarea mai multor nave franceze. Operaţiunea a fost decisă în contextul în care Franţa tocmai semna armistiţiul cu Germania nazistă.

Telegrama a fost vândută duminică cu suma de 1.900 de euro, deşi era estimată la o sumă cuprinsă între 180 şi 240 de euro, potrivit casei de licitaţii International Autographs Auction.

Copia scoasă la licitaţie duminică îi era adresată lui Sir John Dill, şeful personalului general imperial, şi a fost cedată de către un membru al familiei sale, potrivit The Times.

Cumpărătorul este un particular cu reşedinţa în Anglia, a precizat Casa de licitaţii, fără să îi comunice identitatea.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase