Home » D:News » Un tratament des utilizat în tratarea răcelii este inutil, arată un nou studiu

Un tratament des utilizat în tratarea răcelii este inutil, arată un nou studiu

Un tratament des utilizat în tratarea răcelii este inutil, arată un nou studiu
Publicat: 05.11.2013
Un nou studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Southampton a indicat faptul că, spre deosebire de paracetamol, ibuprofenul sau combinaţie de ibuprofen şi paracetamol nu aduce niciun beneficiu pacienţilor care se confruntă cu infecţii ale tractului respirator (cunoscute şi sub denumirea de răceli sau dureri în gât).

În plus, inhalaţiile cu abur, care reprezintă şi ele o metodă des întâlnită de tratarea a infecţiilor tractului respirator, nu au prezentat vreun efect clar asupra pacienţilor. În plus, 2% dintre pacienţi s-au opărit uşor în timp ce încercau să se trateze astfel. 

„Cel mai des utilizate remedii pentru tratare în cazul infecţiilor tractului respirator sunt paracetamolul, ibuprofenul sau o combinaţie a celor două. Probabil că medicii nu ar trebui să sfătuiască pacienţii să utilizeze inhalarea aburului zilnic, având în vedere că această practică nu aduce beneficii simptomatice în cazul infecţiilor tractului respirator. În plus, unii dintre pacienţi s-ar putea răni. De asemenea, recomandarea ibuprofenului sau a unei combinaţii de ibuprofen şi paracetamol s-ar putea să nu fie eficientă. Cu toate acestea, cercetarea noastră a indicat că ibuprofenul pare să fie mult mai de ajutor în cazul copiilor şi al pacienţilor care suferă de infecţii pulmonare”, a declarat profesorul Paul Little, coordonatorul studioului.

De asemenea, cercetarea a indicat că pacienţii aveau mai multe şanse de a reveni în decurs de o lună cu simptome mai puternice sau simptome noi dacă ei erau trataţi cu ibuprofen sau cu o combinaţie de ibuprofen şi paracetamol. Mai exact, între 50% şi 70% dintre participanţii la studiu cărora li s-a prescris ibuprofen sau combinaţia de paracetamol şi ibuprofen s-au întors la medic cu simptome mai accentuate. 

Profesorul Little a recunoscut că rezultatele au fost surprinzătoare, ele sugerând că tratamentul ar putea contribui la dezvoltarea bolii. „S-ar putea ca [rezultatele] să aibă legătură cu faptul că ibuprofenul este un antiinflamator. Este posibil ca medicamentul să interfereze cu o parte importantă a răspunsului imunitar şi să ducă la prelungirea simptomelor sau la dezvoltarea lor în cazul unora dintre indivizi. Deşi trebuie să fim atenţi, din moment ce descoperirea este surprinzătoare, pentru moment nu i-aş sfătui pe majoritatea pacienţilor să folosească ibuprofenul pentru a controla simptomele răcelii sau ale durerii în gât”, a mai declarat Little. 

La studiu au luat parte 899 de pacienţi care s-au prezentat la medic cu simptome specifice infecţiilor tractului respirator

Sursa: Universitatea Southampton

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase