Home » D:News » Chinezii au dezvăluit cum au făcut să dispară o pisică şi un peşte cu ajutorul unei „pelerine a invizibilităţii” (VIDEO)

Chinezii au dezvăluit cum au făcut să dispară o pisică şi un peşte cu ajutorul unei „pelerine a invizibilităţii” (VIDEO)

Publicat: 06.11.2013
O pisică şi un peştişor de acvariu au "dispărut" în mod misterios cu ajutorul unei "pelerine a invizibilităţii" care a fost creată de o echipă de cercetători din China şi din Singapore, informează dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă asiatici au dezvăluit cu această ocazie mecanismele care produc iluzia optică aflată la baza „pelerinei invizibilităţii”.

Într-o înregistrare video care demonstrează reuşita savanţilor asiatici, o pisică şi un peştişor de acvariu au devenit „invizibili” graţie acelei pelerine, care nu seamănă însă deloc cu mantia uşoară purtată de protagonistul din seria cinematografică „Harry Potter”, ci a fost confecţionată din mai multe bucăţi subţiri din sticlă.

Înregistrarea video cu animalele care „dispar” i-a şocat pe unii dintre utilizatorii de internet, însă oamenii de ştiinţă asiatici au dezvăluit „magia” din spatele acestui fenomen, prezentând dispozitivul pe care l-au creat şi explicând felul în care acesta funcţionează.

La începutul înregistrării, o pisică este prezentată în timp ce „dispare” în spatele în unui ecran realizat din tuburi, iar apoi un peştişor de acvariu pare că „dispare” la rândul său după o „pelerină” similară.

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din China şi de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore au găsit o metodă prin care se folosesc de refracţia luminii pentru a face ca anumite obiecte şi fiinţe să devină „invizibile” în spatele unei „pelerine”, care este de fapt o reţea hexagonală alcătuită din bucăţi de sticlă.

Zheng Bin, cercetător la Universitatea Zhejiang, a declarat pentru China View că razele de lumină pe care oamenii pot să le vadă „ricoşează” pe obiecte înainte de a ajunge la ochii privitorului.

Am descoperit că, dacă putem să controlăm calea pe care o străbate lumina, vom putea să facem ca acele obiecte să devină invizibile„, a spus cercetătorul chinez.

În acest fel, savanţii asiatici au reuşit să facă razele de lumină să treacă pe lângă obiectul pe care doreau să îl „ascundă”, dar să fie totuşi capabile să ajungă apoi la ochiul uman.

„Atunci când lumina trece prin dispozitiv, se dispersează în lateral şi urmează o anumită cale pentru a ajunge în acelaşi punct, ca şi cum n-ar fi întâlnit niciun obiect. Aşadar, vizual, ai impresia că obiectul din interior a dispărut”, a explicat Zheng Bin.

Cercetătorii asiatici au realizat „pelerina” din sticlă, deoarece acest material este transparent şi nu are nevoie să fie impregnat cu o nanotehnologie costisitoare, întrucât ochiul uman nu este sensibil la acea întârziere de timp infimă înregistrată de razele de lumină.

Chen Hongsheng, coordonatorul echipei de cercetători, a spus că efectul de invizibilitate se produce doar dacă obiectul este privit dintr-o anumită direcţie.

„Există şase unghiuri din care un anumit obiect poate fi «ascuns» în acest fel”, a precizat el.

Savanţii asiatici au spus că intenţionează să îşi perfecţioneze dispozitivul pentru a-l face să devină şi mai eficient, prin adăugarea unor unghiuri noi de invizibilitate, dar şi mai uşor.

Chiar şi aşa, dispozitivul creat de cercetătorii asiatici este deja mult mai sofisticat decât precedentele încercări ale oamenilor de ştiinţă, care funcţionau cu raze polarizate sau cu microunde, pe care ochiul uman nu poate să le distingă.

Ei speră că într-o bună zi tehnologia lor va putea fi utilizată pentru a se asigura că o serie de obiecte nu vor mai putea fi văzute din niciun unghi, iar această descoperire va genera o serie de aplicaţii importante în domenii precum securitate, supraveghere şi industria de divertisment.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase