Home » D:News » „Femeia e cea care ţine căsnicia”? Un studiu recent confirmă această vorbă populară

„Femeia e cea care ţine căsnicia”? Un studiu recent confirmă această vorbă populară

Publicat: 07.11.2013
„Femeia e cea care ţine căsnicia”? Un studiu recent confirmă această vorbă populară
Cele mai reuşite relaţii sunt cele în care femeia se calmează repede după o ceartă, chiar dacă partenerul ei rămâne supărat mai mult timp, arată un studiu realizat de curând în Statele Unite al Americii.

Femeile, spun oamenii de ştiinţă, se pricep mai bine să iniţieze acele dificile conversaţii „de împăcare”, care permit cuplurilor să depăşească problema şi să meargă mai departe, dar pot face acest lucru numai dacă se calmează ele întâi.

Studiul mai arată că, în mod ironic, dacă bărbatul încearcă să iniţieze discuţia de împăcare, partenera lui îi va reproşa adesea această tendinţă de a grăbi lucrurile.

„Când e vorba despre gestionarea emoţiilor negative în cursul conflictelor, rolul soţiilor e într-adevăr important. Emoţii precum furia şi dispreţul pot părea foarte ameninţătoare pentru cuplu, dar studiul nostru sugerează că dacă partenerii, şi în special soţiile, sunt în stare să se calmeze singuri, atunci căsnicia poate continua să evolueze bine”, spune conducătorul studiului, Lian Bloch, profesor de psihologie în cadrul universităţilor Berkeley şi Stanford.

Cercetătorii au studiat peste 80 de cupluri de vârstă mijlocie sau mai vârstnice, filmând şi analizând interacţiunilre dintre parteneri şi luând în considerare factori precum limbajul corpului, expresia feţei, tonul vocii şi subiectele discuţiilor.

Rezultatele au fost clare: căsniciile în care soţiile se linişteau repede după dispute s-au dovedit, în cele din urmă, cele mai fericite, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

În schimb, modul în care soţii îşi controlau emoţiile după certuri părea să aibă un efect slab sau nul asupra satisfacţiei maritale pe termen lung.

Cele mai fericite căsnicii s-au dovedit acelea în care soţiile utilizau aşa-numita „comunicare constructivă” pentru a atenua neînţelegerile.

Psihologul Robert Levenson, de la Berkeley College, unul dintre autorii studiului, explică:

„Atunci când soţiile discută problemele şi propun soluţii, acest lucru ajută cuplurile să suporte bine confictele. Nu la fel de bine s-ar putea petrece lucrurile când e vorba despre soţi, pe care soţiile îi critică adesea că se grăbesc să dea soluţii.”

Studiul a făcut parte dintr-o cercetare pe termen lung asupra a 156 de cupluri heterosexuale din California; la fiecare 5 ani, începând din 1989, cercetătorii au evaluat cât de mulţumiţi sunt participanţii de căsniciile lor.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase