Home » D:News » Un mister elucidat: „secretul tinereţii” e o genă străveche

Un mister elucidat: „secretul tinereţii” e o genă străveche

Un mister elucidat: „secretul tinereţii” e o genă străveche
Publicat: 08.11.2013
La animalele tinere, rănile se vindecă mult mai repede decât la cele adulte, un lucru care i-a nedumerit multă vreme pe oamenii de ştiinţă. Un studiu recent lămureşte misterul: refacerea ţesuturilor lezate este stimulată de o genă numită Lin28a, conservată în cursul evoluţiei, foarte activă la embrioni, dar a cărei activitate scade treptat după naştere.

Studiul a fost realizat pe şoareci de laborator adulţi, la care oamenii de ştiinţă au reactivat gena Lin28a, având ca rezultat faptul că leziunile s-au vindecat astfel mult mai repede. Cercetările au fost realizate de oameni de ştiinţă de la Boston Children’s Hospital şi Harvard Medical School, iar  rezultatele au fost publicate în jurnalul Cell.

Fenomenul vindecării mai rapide a leziunilor la exemplarele tinere decât la cele adulte este întâlnit în tot regnul animal. Multă vreme, cauzele acestui fenomen au rămas necunoscute, dar cercetătorii au bănuit că ar putea fi vorba despre proteina codificată de gena Lin28a, deoarece această proteină joacă un rol în controlul creşterii şi dezvoltării la exemplarele juvenile, însă nivelul ei descreşte odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru a-şi testa ipoteza, cercetătorii au reactivat gena Lin28a la şoareci adulţi, constatând că astfel se accelera creşterea părului în regiuni ale corpului care fuseseră rase şi era stimulată vindecarea ţesuturilor la nivelul unor leziuni ale urechilor şi degetelor. 

Proteina sintetizată sub controlul genei Lin28a a stimulat, de asemenea, proliferarea şi migrarea celulelor, procese esenţiale pentru refacerea ţesuturilor.

Toate aceste efecte se datorează amplificării producţiei mai multor enzime metabolice şi stimulării unor procese metabolice care, în mod normal, sunt mai active la embrioni decât la adulţi. 

Unul dintre experimente a arătat că, „şuntând” gena Lin28a şi activând direct metabolismul mitocondrial cu ajutorul unui anumit compus cu moleculă mică, se obţine acelaşi efect – stimularea refacerii ţesuturilor din plăgi, ceea ce sugerează că ar fi posibilă utilizarea unor medicamente pentru a stimula refacerea ţesuturilor la oameni.

Descoperirile deschid posibilităţi noi de tratare a plăgilor şi a bolilor degenerative la oamenii adulţi.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase