Prima pagină D:News

Au dezvăluite secretele jeturilor misterioase expulzate în spaţiu de găurile negre

Florin Bădescu 11.15.2013 | ● Vizualizări: 219
De mai multe decenii, astronomii încearcă să dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de găurile negre cu viteze foarte mari şi care alcătuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare încărcătură energetică din Univers.     + zoom
Galerie foto (3)

Jeturile puternice de materie emise de găurile negre sunt alcătuite parţial din atomi grei de fier şi de nichel, afirmă autorii unui studiu publicat în revista britanică Nature.

De mai multe decenii, astronomii încearcă să dezlege misterul acelor jeturi fine de materie expulzate de găurile negre cu viteze foarte mari şi care alcătuiesc unul dintre fenomenele cu cea mai mare încărcătură energetică din Univers.

Savanţii ştiu deja că aceste jeturi conţin electroni, particule a căror sarcină electrică este negativă. Totuşi, sarcina electrică globală a jeturilor nu este negativă, ceea ce înseamnă că ele trebuie să conţină şi particule încărcate pozitiv pentru a restabili echilibrul.Astronomii au descoperit recent că acele particule sunt atomi de fier şi de nichel. Fluxurile de atomi au fost descoperite de radiotelescoape (telescopul european XMM Newton şi telescopul australian Compact Array) în emisiile unei găuri negre de mici dimensiuni, denumită 4U1630-47, care se deplasează cu o viteză de ordinul a două treimi din viteza luminii.

Un atom de fier cântăreşte de aproximativ 100.000 de ori mai mult decât un electron, ceea ce înseamnă că este purtător al unei energii mult mai importante decât o particulă uşoară care călătoreşte cu aceeaşi viteză.

Se pare că sursa acestor atomi este discul de acreţie al găurii negre, o centură de gaze fierbinţi care se învârt în jurul găurii.

Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât găurile negre sunt adeseori considerate, în mod eronat, ca fiind fenomene distructive, care înghit toate corpurile şi formaţiunile cereşti care trec prin faţa lor. Însă găurile negre sunt şi fenomene creatoare: ele reciclează materia şi energia din spaţiu, iar jeturile lor joacă un rol deloc neglijabil în formarea de noi stele în interiorul galaxiilor.

Surse: Mediafax, International Centre for Radio Astronomy Research

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI