Prima pagină D:News

Din miracolul vieţii: iată cât de mult se umflă plămânii ca un frumos balon roz (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 11.18.2013 | ● Vizualizări: 1272
Din miracolul vieţii: iartă cât de mult se umflă plămânii ca un frumos balon roz (FOTO)     (Foto: Shutteratock.com) + zoom
Galerie foto (3)

Toată lumea are plămâni, dar puţini sunt aceia care se se gândesc la ei. Însă, aceste organe gonflabile ciudate, ascunse în întunericul cavităţii toracice şi care acoperă inima, sunt adevărate minuni.

Disecţia este un proces distructiv. Excizaţi de membrana şi vasele hrănitoare, plămânii dezumflaţi par a fi o simplă bucată de carne însângerată. Asta până în momentul în care o gură de aer îi umflă şi le redă forma.  

Ceea ce vedeţi în gif-urile de mai jos sunt plămânii unei unei pisici umflaţi cu un pai. Ştiu, sunt enormi, mult mai mari decât aţi crede că pot fi ei în interiorul unei pisici. În realitate, trebuie să înţelegem că plămânii sunt organe extrem de extensibili. 

Plămânii unei pisici umflaţi cu un pai    (Foto: arsanatomica)

Alcătuiţi din sute de milioane de saci de aer microscopici, numiţi alveole, plămânii mamiferelor pot avea un volum de aer greu de imaginat şi de crezut. Aşa cum vedeţi în imagini, atunci când plămânii sunt umflaţi, pe măsură ce se extind îşi schimbă culoarea de la un roşu închis la roz. 

Sursa: io9, arsanatomica