Home » D:News » O vază chinezească în care proprietarii ţineau flori a fost vândută cu 3 milioane de lire sterline

O vază chinezească în care proprietarii ţineau flori a fost vândută cu 3 milioane de lire sterline

Autor: Marius Comper 11.18.2013
O vază chinezească rară din secolul al XVIII-lea, descoperită de evaluatorii casei de licitaţii Christie’s în Marea Britanie, a fost adjudecată de un comerciant de artă asiatic pentru suma de 3 milioane de lire sterline (4,8 milioane de dolari), informează dailymail.co.uk.

Vaza, care datează din timpul domniei împăratului Yongzheng (1678 – 1735), a fost descoperită de specialiştii casei de licitaţii Christie’s cu prilejul unei inspecţii de evaluare a altor obiecte de artă chinezeşti, aflate în posesia unei femei. Aceasta a declarat că a moştenit vaza de la un membru al familiei sale.

Vaza, din timpul dinastiei Qing, fusese cumpărată de o rudă a femeii în 1961 de la un renumit comerciant cu obiecte de artă din New York, la un preţ mult sub valoarea sa reală. Vaza era păstrată pe o comodă, iar proprietara actuală nu cunoştea valoarea preţiosului obiect.

Proprietarii anteriori o moşteniseră şi, în afară de faptul că era chinezească, nu ştiau mai nimic despre această vază. De fapt, când am ajuns în apartament, ca să o cercetăm mai îndeaproape, împreună cu alte obiecte, în vaza ţinută pe o comodă se aflau flori„, a declarat Pedram Rasti, un expert în artă chineză de la casa de licitaţii Christie’s.

Preţul de pornire a licitaţiei în cazul acestui obiect rar a fost de 200.000 de lire sterline (321.538 dolari), vaza fiind adjudecată pentru un preţ de 15 ori mai mare faţă de estimarea iniţială.

„Aproape că nu s-a mai auzit de o vază de o asemenea formă şi culoare, datând din această perioadă. În plus, cererea de obiecte din ceramică din epoca imperială este foarte mare”, a adăugat Pedram Rasti.

Vaza din porţelan cu o înălţime de 40 de centimetri are în compoziţia sa email galben şi verde, fiind decorată cu un model ce prezintă opt lilieci care zboară printre nori.

Surse: Mediafax, Daily Mail, Christie’s