Home » D:News » Aţi mânca brânză făcută cu microbi din propriul corp? Cercetătorii au conceput 11 brânzeturi inedite cu ajutorul trupului uman (FOTO)

Aţi mânca brânză făcută cu microbi din propriul corp? Cercetătorii au conceput 11 brânzeturi inedite cu ajutorul trupului uman (FOTO)

11.27.2013
Consumarea lactaţiilor coagulate provenind de la alte animale este unul dintre cele mai ciudate obiceiuri umane, însă acum un nou proiect a transformat acest obicei în ceva şi mai ciudat.

Selfmade este o expoziţie care găzduieşte mai multe brânzeturi realizate cu ajutorul celulelor colectate din corpul uman. Parţial artă, parţial ştiinţă, expoziţia este rezultat efortului depus de Christina Agapakis şi de profesorul Sissel Tolaas, care a colectat mostre de microbi din gurile oamenilor, de la degetele de la picioare, din buric şi chiar din lacrimi. Din aceşti microbi au rezultat 11 brânzeturi unice care sunt expuse în cadrul Grow Your Own, o expoziţie pe tema biologiei sintetice din cadrul Science Gallery, Trinity College Dublin.

Agapakis, un biolog care îşi termină studiile post-doctorale în cadrul UCLA, a dorit să stimuleze discuţiile referitoare la modul în care interacţionăm cu bacteriile în viaţa de zi cu zi. Tolaas, un artist care lucrează cu diferite odoruri, a dorit să lanseze „o provocare la adresa conceptului că mirosurile «rele» trebuie deodorizate”, spune Agapakis. „Oamenii au o reacţie amestecată între repulsie şi atracţie în ceea ce priveşte brânza, iar această expoziţie ne-a oferit şansa de a lansa o conversaţie interesantă despre bacterii şi mirosuri şi de ce unii oameni sunt scârbiţi”, explică Agapakis.

Cei doi au colectat diferite bacterii, printre care şi unele din buricul lui Michael Pollan (un autor celebru din lumea gastronomiei), iar apoi au crescut bacteriile în vase petri. De acolo, fiecare mostră a fost introdusă în lapte pentru a crea brânză. Deşi fiecare brânză conţine o semnătură bacteriană unică de la donatorul său, Agapakis afirmă că nu v-aţi da seama de acest lucru mirosind brânza. „Fiecare miroase diferit, dar nu cred că mirosul imită odorul persoanei respective”, spune Agapakis. Totuşi, biologul lansează un avertisment celor ce şi-ar dori să guste ineditele brânzeturi: „Nu sunt un realizator profesionist de brânzeturi, aşa că există un risc de sănătate. Brânzeturile acestea nu sunt pentru consum uman”.

Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan    Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan

Brânză din bacteriile din gura lui Seana Doughty    Brânză din bacteriile din gura lui Seana Doughty

Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan    Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan

Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan    Brânză din bacteriile din buricul lui Michael Pollan

Surse: The Verge, Selfmade, Dezeen

Cele mai noi articole
Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington
Iranul este dispus să relanseze Acordul nuclear cu marile puteri. Reacția de la Washington
Un medic avertizează: Regretele vin prea târziu. Cu unii viteji din stradă ne revedem în spital
Un medic avertizează: Regretele vin prea târziu. Cu unii viteji din stradă ne revedem în spital
Guvernul indian somează Starlink să nu mai vândă internet prin satelit fără licență
Guvernul indian somează Starlink să nu mai vândă internet prin satelit fără licență
Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile
Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Cea mai rapidă accelerare produsă de corpul uman, descoperită de oamenii de știință
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
Dieta urșilor polari, sub semnul întrebării după imagini fără precedent cu un urs polar care vânează un ren
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, de la ora 10:30
GÂNDUL LIVE. Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la SNSPA, invitatul ediției speciale de miercuri, 1 decembrie, ...
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New Mexico
Biden propune interzicerea pe 20 de ani a noilor foraje petroliere în apropierea unui areal al nativilor americani din New ...
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Cercetătorii vor să terraformeze planeta Marte cu ajutorul unui câmp magnetic artificial
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Booster-ul anti-COVID ar fi mai bun decât imunitatea naturală
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
Cum vor arăta amenințările cibernetice în 2022 – accentul este pus pe criptomonede
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
China oferă un miliard de doze de vaccin anti-COVID țărilor din Africa
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Tudor Arghezi, unul dintre cei mai importanți scriitori ai României
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
Premieră pentru aviație. O aeronavă Airbus A340 a aterizat în Antarctica pentru prima oară
„Să facem loc făuritorului României Mari”
„Să facem loc făuritorului României Mari”
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Mai mulți producători își testează deja vaccinurile COVID-19 împotriva variantei Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Care sunt simptomele noii variante Omicron
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani
Ziua în care saşii din Transilvania au devenit privilegiaţi pentru următorii 650 de ani