Home » D:News » Ce efect au băuturile energizante asupra inimii? Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată

Ce efect au băuturile energizante asupra inimii? Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată

Ce efect au băuturile energizante asupra inimii? Cercetătorii au făcut o descoperire neaşteptată
Publicat: 03.12.2013
Cercetătorii avertizează că băuturile energizante care conţin foarte multă cofeină pot schimba modul în care bate inima.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bonn din Germania au studiat inimile a 17 persoane la o oră după ce acestea au băut o băutură energizantă.

Studiul a arătat că după ce au băut această băutură, contracţiile inimii erau mai puternice.

Cercetătorii au prezentat cercetarea în cadrul întrunirii anuale a Radiological Society of North America, anunţând că persoanele cu anumite probleme de inimă şi copiii ar trebui să evite aceste băuturi.

„Până acum, nu ştiam exact ce efecte au aceste băuturi energizante asupra funcţionării inimii”, spune cercetătorul dr. Jonas Dorner.

„Cantitatea de cofeină este de până la trei ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Există multe efecte secundare asociate unui consum mare de cofeină, printre care un ritm cardiac alert, palpitaţii, o creştere a tensiunii arteriale şi, în cazurile cele mai severe, atacuri cerebrale şi chiar moarte subită”, spune dr. Dorner.

Cercetătorii le-au dat participanţilor la studiu o băutură ce conţinea 32 mg de cofeină la 100 ml şi 400 mg de taurină la 100 ml.

Specialiştii au demonstrat că ventriculul stâng, acea cavitate a inimii care pompează sânge în corp, se contracta mai puternic la o oră după ce au consumat băutura energizantă decât la începutul studiului.

„Am demonstrat că băuturile energizante au un impact pe termen scurt asupra contractilităţii cardiace. Nu ştim exact cum sau dacă această contractilitate a inimii are un impact asupra activităţilor zilnice sau asupra performanţei sportive”, afirmă dr. Dorner.

De asemenea, nu este cunoscut impactul asupra persoanelor cu afecţiuni cardiace. Totuşi, cercetătorii afirmă că aceste persoane şi copiii ar trebui să evite băuturile energizante.

În Marea Britanie, asociaţia de profil ce reprezintă interesele companiilor producătoare de băuturi dulci recomandă ca băuturile energizante să nu fie consumate de către copii.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase