Prima pagină D:News

Specialiştii lansează un avertisment: până în 2100, nivelul mărilor va creşte cu aproximativ 60 de centimetri

Ana Obretin 12.16.2013 | ● Vizualizări: 157
Nivelul mărilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri în următorii 70 de ani şi cu circa 2,4 metri până în 2200     (Ilustraţie: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Nivelul mărilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri în următorii 70 de ani şi cu circa 2,4 metri până în 2200, potrivit unui nou studiu care sugerează că sute de oraşe aşezate pe coastă vor fi inundate pe parcursul a doar câteva generaţii, informează dailymail.co.uk.

Autorii acestui studiu susţin că nivelul mărilor va continua să crească cu până la 7,6 - 9 metri faţă de limita prezentă. Predicţiile alarmante se bazează pe presupunerea că nivelurile de dioxid de carbon vor rămâne aceleaşi ca şi cele din prezent, lucru care este posibil însă să se schimbe.

Circa 600 de milioane de persoane trăiesc în prezent în localităţi situate la maximum 10 metri deasupra nivelului mării, generând până la 10% din produsul global brut.

Efectele combinate ale ridicării nivelului mărilor, creşterii populaţiei şi coborârii solului vor duce, până în 2070, la triplarea numărului de persoane care vor fi expuse riscului de a fi inundate.

Cercetătorii spun că nivelul actual al mărilor creşte la un ritm dublu faţă de perioadele dintre epocile de gheaţă.

Între timp, nivelurile gazelor cu efect de seră din atmosferă şi alţi factori care determină ridicarea temperaturilor cresc cu până la zece ori mai repede decât în oricare altă perioadă din revoluţia industrială.

Studiul, publicat în Scientific Reports, a fost realizat de cercetătorii de la Australian National University din Canberra, care avertizează că, pe măsură ce Pământul se va încălzi, mari bucăţi din calota Groenlandei şi Antarcticii se vor topi, un proces pentru care debutul şi stoparea durează foarte mult şi care contribuie la ridicarea nivelului mărilor.

Surse: Mediafax, Daily Mail