Home » D:News » Saturn şi sateliţii săi: noi imagini extraordinare dezvăluite de NASA (GALERIE FOTO)

Saturn şi sateliţii săi: noi imagini extraordinare dezvăluite de NASA (GALERIE FOTO)

Publicat: 02.01.2014
Imaginile au fost realizate de sonda Cassini, lansată de NASA, şi surprind atât planeta Saturn, cu ciudatele sale inele şi alte caracteristici, cât şi unele dintre numeroasele “luni” ale planetei.

Misiunea Casini a fost lansată în 1997 şi a ajuns în preajma planetei Saturn în 2004; de atunci, a transmis numeroase imagini excepţionale,de înaltă rezoluţie, ale acestei planete şi ale sateliţilor săi.

În anul 2013, a relizat, printre altele, fotografii ale “lumii de gheaţă” a satelitului Enceladus, cea de-a 6 lună saturniană, ca mărime; imagini ale lui Titan, cel mai mare dintre sateliţii planetei, cu lacurile şi mările sale de metan şi etan lichid; ale satelitului Rhea, al doilea ca mărime, precum şi noi  vederi ale planetei Saturn însăşi, cu spectaculoasele sale inele, cu vârtejul (vortexul) de la polul său nord, care reprezintă un fel de uragan în versiune saturniană, şi cu un aşa-numit curent- jet (curent rapid din atmosferă) al cărui traseu are, pe Saturn, o formă deosebită, hexagonală.

Enceladus    Enceladus

Lacurile de hidrocarburi lichide de pe Titan.    Lacurile de hidrocarburi lichide de pe Titan.

Titan şi Rhea – cele mai mari dintre lunile planetei Saturn.    Titan şi Rhea - cele mai mari dintre lunile planetei Saturn.

Sistemul de inele al lui Saturn    Sistemul de inele al lui Saturn

Vortexul de la Polul Nord al planetei Saturn şi modelul hexagonal creat de curentul-jet.    Vortexul de la Polul Nord al planetei Saturn şi modelul hexagonal creat de curentul-jet.

Surse: Live Science, space.com / Credit foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase