Home » D:News » Cinci strategii prin care restaurantele fast-food stimulează creşterea consumului

Cinci strategii prin care restaurantele fast-food stimulează creşterea consumului

Autor: Marius Comper 01.19.2014
Cinci strategii prin care restaurantele fast-food stimulează creşterea consumului
Restaurantele de tip fast-food folosesc o serie de metode prin care consumatorii sunt tentaţi să mănânce mai mult, chiar dacă nu le este foame, se arată într-un studiu al Universităţii din Illinois, SUA, citat de dailymail.co.uk.

De la publicitatea agresivă, care stimulează vizual şi olfactiv senzaţia de foame, până la porţiile supradimensionate, există numeroase metode prin care industria fast-food încurajează clienţii să consume mai mult – un fenomen care a devenit una dintre principalele cauze ale obezităţii la nivel global.

Într-un nou studiu, Brian Wansink, de la Universitatea din Illinois, a investigat tendinţa oamenilor de a mânca mai mult decât au nevoie, observând că un rol esenţial îl joacă modul de prezentare a mâncării.

Printre cele mai importante strategii utilizate de restaurantele de tip fast-food se numără următoarele:

– Stimularea vizuală a clientului

Situate pe bulevardele din marile oraşe, în centre comerciale şi benzinării, restaurantele de tip fast-food atrag clienţii în timp ce aceştia se află la cumpărături sau călătoresc într-un anumit loc, chiar şi atunci când nu le este foame.

Stimularea vizuală vine odată cu afişele din vitrină şi ofertele situate în spatele tejghelei, în care produsele fast-food apar, supradimensionate, în imagini ce induc senzaţia de foame.

Pe lângă stimularea vizuală, lanţurile fast-food mizează pe dorinţa oamenilor de a fi împreună cu ceilalţi, oferind un spaţiu în care clienţii să stea la masă, alături de alte persoane – ceea ce înseamnă că aceştia vor sta mai mult timp şi vor petrece mai mult timp împreună.

– stimularea auditivă şi olfactivă

Restaurantele fast-food folosesc din plin stimularea olfactivă, servind clienţii la casă, unde aceştia stau la coadă şi văd ce a cumpărat persoana din faţa lor. Clientul următor are astfel tendinţa să comande mai mult atunci când îi vine rândul.

Un rol important îl joacă şi muzica, mai ales muzica pop lentă, care îi încurajează pe clienţi să petreacă mai mult timp în restaurantul respectiv.

– Comoditatea

Restaurantele de tip fast-food au început să creeze tot felul de facilităţi şi oferte pentru atragerea clienţilor – de la opţiunea drive-in pentru şoferi până la meniurile cu un fel principal, o băutură şi cu desert inclus.

Iar acest lucru nu se întâmplă pentru a economisi timpul clientului ocupat, ci pentru a-l determina să consume mai mult, având în vedere că, potrivit studiilor, una dintre cele mai puternice influenţe asupra consumului o reprezintă accesul cât mai simplu la produse.

– Schimbarea percepţiei asupra mărimii porţiilor

Aşa-zisele oferte de meniuri constituie altă strategie de a-i încuraja pe oameni să mănânce mai mult. Acestea creează falsa impresie că oamenii economisesc bani, când, de fapt, ei cumpără mai multă mâncare decât au nevoie. Dacă un client cumpără un burger cu cartofii prăjiţi incluşi în meniu, acest lucru înseamnă că va mânca ambele produse, chiar dacă s-ar fi săturat doar cu burgerul, de exemplu.

Un rol important îl joacă, de asemenea, modul de servire a porţiilor. Dacă oamenii primesc bucăţile de pui într-o cutie mare, vor considera că este vorba despre o singură porţie şi, cel mai probabil, vor mânca tot. Dar dacă aceeaşi cantitate de pui este împărţită în trei porţii, servite în trei cutii mai mici, oamenii au o probabilitate mai redusă de a mânca tot.

– Când excesul devine regulă

Lanţurile fast-food oferă produsele într-o varietate de mărimi, dar clientul este încurajat să aleagă porţia cea mai mare, prezentată drept oferta cea mai avantajoasă. Acesta are tendinţa să mănânce tot, după cum s-a explicat mai sus, fără să îşi facă griji în legătură cu cantitatea.

În cazul acesta, strategia industriei fast-food este aceea de a transforma în regulă consumarea porţiilor mari, în loc de porţiile medii sau mici.

Surse: Mediafax, Daily Mail, Universitatea Illinois

Cele mai noi articole
Un studiu a descoperit variantele genetice legate de apariția schizofreniei
Un studiu a descoperit variantele genetice legate de apariția schizofreniei
Un nou studiu arată că, de fapt, canabisul este eficient în tratarea depresiei şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale
Un nou studiu arată că, de fapt, canabisul este eficient în tratarea depresiei şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale
Imagini spectaculoase pe litoralul românesc. Norul Shelf a acoperit cerul în staţiunea Mamaia în timpul unei furtuni
Imagini spectaculoase pe litoralul românesc. Norul Shelf a acoperit cerul în staţiunea Mamaia în timpul unei furtuni
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Arheologii au descoperit un zid de apărare din secolul al X-lea în Polonia
Arheologii au descoperit un zid de apărare din secolul al X-lea în Polonia
Astronomii au găsit o planetă a cărei existență a fost doar teoretizată
Astronomii au găsit o planetă a cărei existență a fost doar teoretizată
Culorile insectelor vechi de milioane de ani conservate în chihlimbar 
Culorile insectelor vechi de milioane de ani conservate în chihlimbar 
Un cimitir al copiilor din secolul al XVII-lea, descoperit în Polonia
Un cimitir al copiilor din secolul al XVII-lea, descoperit în Polonia
Creierul nostru ar folosi strategii similare unui motor de căutare pentru a-și aminti cuvinte și întâmplări trecute
Creierul nostru ar folosi strategii similare unui motor de căutare pentru a-și aminti cuvinte și întâmplări trecute
Un nivel scăzut de cortizol poate declanșa un răspuns inflamator cronic
Un nivel scăzut de cortizol poate declanșa un răspuns inflamator cronic
Studiu îngrijorător al cercetătorilor din Spania. Câți dintre spanioli au dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus
Studiu îngrijorător al cercetătorilor din Spania. Câți dintre spanioli au dezvoltat anticorpi pentru noul coronavirus
Petele solare au redus luminozitatea stelei Betelgeuse 
Petele solare au redus luminozitatea stelei Betelgeuse 
Pui de urs slăbit și probabil abandonat de ursoaică, găsit la Băile Tușnad. Ce s-a întâmplat
Pui de urs slăbit și probabil abandonat de ursoaică, găsit la Băile Tușnad. Ce s-a întâmplat
Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte
Delfinii sunt atât de inteligenți încât învață de la prietenii lor cum să folosească unelte
Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite
Un virus mortal poreclit „Ebola iepurilor” se răspândește îngrijorător de repede în Statele Unite
O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți
O bună înțelegere a fizicii ar putea duce la crearea unor algoritmi mai performanți
Motivul psihologic pentru care unii oameni refuză să poarte mască de protecție pe timp de pandemie
Motivul psihologic pentru care unii oameni refuză să poarte mască de protecție pe timp de pandemie
Un caz rar de amibă tocmai a fost confirmat în SUA. Organismul poate infecta și distruge creierul uman
Un caz rar de amibă tocmai a fost confirmat în SUA. Organismul poate infecta și distruge creierul uman