Home » D:News » Acum este clar: acestea sunt singurele moduri demonstrate ştiinţific prin care putem preveni şi trata o răceală

Acum este clar: acestea sunt singurele moduri demonstrate ştiinţific prin care putem preveni şi trata o răceală

Acum este clar: acestea sunt singurele moduri demonstrate ştiinţific prin care putem preveni şi trata o răceală
Publicat: 28.01.2014
Nimeni nu scapă de ea, de banala răceală. Aşadar, fiecare dintre noi ne-am creat un obicei care ne ajută să îi facem faţă cât mai bine: unii stau în pat, alţii iau pastile şi „o duc pe picioare”.

O nouă cercetare care a analizat dovezile existente privitoare la ceea ce este şi cea ce nu este eficient sugerează că spălatul pe mâni şi administrarea zincului ar putea fi cele mai bune metode de prevenire a răceli. 

În acelaşi timp, potrivit raportului publicat de specialişti, paracetamolul, ibuprofenul şi probabil combinaţia dintre antihistaminice şi decongestionant sunt tratamente recomandate pentru ameliorarea răcelii. 

Răceala obişnuită se întâlneşte la un adult de două, trei ori pe an, pe când copiii cu vârste mai mici de 2 ani răcesc de aproximativ 6 ori pe an. Simptomele, precum durerea în gât, nasul înfundat, tusea şi indispoziţia sunt, de obicei, mai accentuate în primele trei zile şi pot dura de la 7 până la 10 zile. În cazuri extreme, o răceală poate dura chiar şi 21 de zile. 

Noua analiză a oamenilor de ştiinţă a avut ca scop cercetarea dovezilor disponibile care indică cele mai bune metode de prevenire şi atenuare a răcelii. 

Cele mai bune metode de prevenire:

1. Mâinile curate: o analiză care a cercetat 67 de studii a indicat că spălatul pe mâini, purtarea mănuşilor şi dezinfectarea mâinilor cu alcool sunt metode foarte eficiente în acest sens;

2. Zincul s-ar putea să fie o soluţie bună pentru copii (şi chiar şi pentru adulţi). Cel puţin 2 cercetări au indicat că acei copii care au primit zilnic 10 sau 15 miligrame de sulfat de zinc aveau mai puţine şanse de a răci şi de a lipsi de la şcoală din cauza răcelilor. Autorii acestor studii sugerează că zincul i-ar putea ajuta şi pe adulţi. 

3. Probioticele: există o serie de dovezi care susţin că acestea ar putea ajuta la prevenirea răcelilor deşi tipurile şi combinaţiile de organisme variau în studii şi la fel se întâmpla şi cu forma de administrare (fie pastile, fie sub formă lichidă), motiv pentru nu s-a putut realiza o comparaţie. 

Tratamentul:

1. Antihistaminicele, combinate cu decongestionantele şi/sau medicaţia împotriva durerii par să fie eficiente în tratarea răcelilor pacienţilor cu vârste peste 5 ani. 

2. Pastilele care uşurează durerea: ibuprofenul şi acetaminofenul ajută la reducerea durerii şi a febrei. În rândul copiilor, ibuprofenul pare să se descurce mai bine în ceea ce priveşte reducerea durerii. 

3. Spray-urile nazale: un medicament utilizat pentru tratarea alergiilor şi a bronhopneumopatiei obstructive cronice ar putea ameliora secreţia nazală atunci când este utilizat ca spray. 

Pe de altă parte, potrivit acestor dovezi, beneficiile remediilor des utilizate precum ginsengul, gargara şi ale altor tratamente homeopate sunt neclare. 

Medicamentele pentru tuse nu au arătat niciun beneficiu în rândul copiilor, în schimb s-au dovedit a-i ajuta un pic pe adulţi. Mierea are şi ea un mic efect de uşurare a simptomelor de tuse manifestate la copii cu vârste peste un an. Vitamina C şi antibioticele, însă, nu au demonstrat că aduc beneficii pacienţilor afectaţi de răceală. Mai mult, pe lângă faptul că studiile au dovedit ineficienţa vitaminei C în acest caz, administrarea ei în cantităţi mari poate produce greaţă, diaree şi crampe la stomac. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase