Home » D:News » Oficialii UE avertizează: „Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista peşte în Marea Neagră pentru copiii noştri”

Oficialii UE avertizează: „Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista peşte în Marea Neagră pentru copiii noştri”

Publicat: 30.01.2014
Pescuitul ilegal reprezintă în continuare o problemă în Marea Neagră, a declarat, joi, comisarul european pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, Maria Damanaki, care le-a comunicat statelor riverane că regiunea duce lipsă de strategii, idei noi şi investiţii.

Oficialul european a punctat importanţa şi „potenţialul uriaş” al Mării Negre, dar a declarat că există încă probleme, precum pescuitul ilegal şi starea mediului marin.

„Situaţia mediului marin este departe de a fi ideală, şi spun asta într- un mod delicat. Infrastructura de transport este încă slabă, de exemplu nu putem traversa uşor Marea Neagră pentru a putea avea turism pe coaste sau pentru a desfăşura alte activităţi economice”, a declarat Maria Damanaki, la conferinţa „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine şi maritime”, organizată la Bucureşti de MAE şi CE.

Comisarul a mai adăugat că o provocare importantă pentru statele riverane rămâne „stoparea pescuitului ilegal”. În acest sens, ea a făcut apel la îmbunătăţirea stocurilor de peşte din Marea Neagră. „Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista peşte în Marea Neagră pentru copiii noştri„, a avertizat comisarul grec.

„Cunoaştem problemele, cunoaştem dificultăţile, haideţi să vedem ce putem face. Avem o viziune clară. După ani şi ani de discuţii, consultaţii în Comisie, în Parlamentul European, în Consiliu, avem o viziune clară, ştim unde vrem să ajungem, dar trebuie să facem paşi concreţi, chiar dacă mici, pentru a ajunge acolo”, a subliniat Damanaki.

Marea Neagră    (Foto: Shutterstock.com)Marea Neagră

Comisarul le-a dat participanţilor mai multe exemple de cooperare, precum cele din Marea Baltică şi Marea Mediterană, între statele UE şi vecini. „Colegii noştri din Rusia au fost implilcaţi activ în stabilirea şi implementarea Strategiei Mării Baltice, cu proiecte privind cercetarea, turismul şi transportul. Am făcut-o acolo, cred că o putem face şi aici”, a exemplificat oficialul UE.

Pe de altă parte, Damanaki a cerut să nu fie create noi organisme şi să nu fie „sporită birocraţia”. „Nu vrem să stabilim un nou organism aici. Nu e scopul nostru. Nu vrem să creăm o nouă birocraţie aici. Avem destule organisme, cooperare suficientă, nu asta ne lipseşte. Ne lipsesc strategii, idei noi şi investiţii”, a spus ea.

Comisarul a anunţat iniţierea de către CE a un proiect de asistenţă tehnică dedicat integrării afacerilor maritime la Marea Neagră, în valoare de 1,5 milioane euro, şi a spus că acum statele riverane trebuie să vină cu proiecte. „Paşii înainte importanţi nu pot veni de la Bruxelles, ci din această regiune. Vă rog, ajutaţi-ne să creăm o dezvoltare mai bună pentru Marea Neagră!”, a conchis comisarul.

Conferinţa de la Bucureşti reuneşte reprezentanţi din domeniul public şi privat ai tuturor statelor membre din regiunea Mării Negre: Bulgaria, Rusia, Turcia, Moldova, Ucraina şi Georgia, precum şi reprezentanţi ai principalelor organizaţii regionale.

Scopul evenimentului este de a încuraja demararea de noi proiecte pragmatice, prin promovarea dialogului direct al părţilor interesate.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase