Prima pagină D:News

Surpriză în lumea artei. Picasso, Magritte şi alţi artişti au doborât mai multe recorduri mondiale (GALERIE FOTO)

Florin Bădescu 02.06.2014 | ● Vizualizări: 150

Tablouri de Juan Gris, Pablo Picasso şi René Magritte au fost aprig disputate, marţi seară, la Londra, la o licitaţie organizată de Christie's, la care au fost doborâte mai multe recorduri, inclusiv cel pentru suma totală obţinută într-o singură seară (212,7 milioane euro) de o casă de licitaţii.

Potrivit AFP, tabloul "Nature morte à la nappe à carreaux", realizat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat între 12 milioane lire sterline şi 18 milioane lire sterline, a fost vândut cu 34,8 milioane de lire sterline (41,8 milioane euro), stabilind un nou record mondial de preţ pentru o operă a acestui artist vândută la licitaţie.

Tabloul "Nature morte à la nappe à carreaux", realizat în 1915 de artistul cubist spaniol Juan Gris, estimat între 12 milioane lire sterline şi 18 milioane lire sterline, a fost vândut cu 34,8 milioane de lire sterline    

Alte trei recorduri au fost stabilite pentru opere realizate de Le Corbussier, Carlo Carra şi Dorothea Tanning.Pictura "Femme au costume turc dans son fauteuil", de Pablo Picasso, care a reprezentat-o pe pânză, în 1955, pe viitoarea sa soţie, Jacqueline Roque, sub forma unei femei dintr-un harem turcesc, a fost achiziţionată cu 16,88 milioane de lire sterline (20,29 milioane euro).

"Femme au costume turc dans son fauteuil"    

În total, 65 dintre cele 76 de opere puse în vânzare şi-au găsit cumpărător, iar 35 dintre ele au fost vândute cu peste 1 milion de lire sterline.

"Suntem încântaţi de aceste rezultate, care reprezintă cea mai mare sumă obţinută la o licitaţie organizată la Londra, la toate categoriile", a declarat, miercuri, Jay Vincze, directorul al casei Christie's.

"Piaţa a reacţionat atât de bine, pentru că aceste opere, deţinute de colecţionari privaţi, nu au fost văzute niciodată pe piaţă şi au fost fie cumpărate de aceştia direct de la artişti, fie oferite direct de către artişti", a explicat Olivier Camu, director adjunct al departamentului de Artă impresionistă şi modernă al casei Christie's.

Printre celelalte opere prezente la această licitaţie istorică, "Les chasseurs au bord de la nuit", realizată în 1928 de René Magritte, s-a vândut cu 6,58 milioane de lire sterline (7,9 milioane euro), iar pictura "Les cylindres colorés", realizată în 1918 de Fernand Léger, a fost cumpărată cu 12,07 milioane de lire sterline (14,5 milioane euro), depăşind de două ori estimările organizatorilor.

Bronzul "Trois hommes qui marchent I", creat în 1951 de artistul elveţian Alberto Giacometti, a fost achiziţionat cu 9,04 milioane de lire sterline (10,86 milioane euro), iar lucrarea "Composition No. II with Blue and Yellow", realizată în 1930 de Piet Mondrian, a fost vândută cu 12,4 milioane lire sterline (14,9 milioane euro).

Bronzul "Trois hommes qui marchent I", creat în 1951 de artistul elveţian Alberto Giacometti, a fost achiziţionat cu 9,04 milioane de lire sterline     

La aceeaşi licitaţie, 85 de opere ale artistului spaniol Joan Miro ar fi trebuit să fie propuse la vânzare de către Guvernul portughez cu scopul de a-şi acoperi golurile din vistieria statului. Totuşi, casa de licitaţii Christie's, influenţată de polemicile judiciare din Portugalia, a decis în ultimul moment să retragă din licitaţie aceste opere.

Surse: Mediafax, AFP