Prima pagină D:News

Ce se poate cu face cu staţiile-fantomă ale metroului? Iată un proiect care le-ar putea transforma total (GALERIE FOTO, VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 02.08.2014 | ● Vizualizări: 236
La Paris, staţii de metrou abandonate ar putea fi transformate în spaţii publice moderne.     Foto: 20minutes.fr + zoom
Galerie foto (6)

Candidata dreptei la funcţia de primar al Parisului, Nathalie Kosciusko-Morizet, a propus recent un proiect deosebit de ambiţios şi creativ: transformarea a 8 „staţii-fantomă” ale metroului parizian – unele abandonate, altele niciodată folosite – în spaţii pline de viaţă, care să adăpostească piscine, cluburi de noapte, săli de spectacole, galerii de artă şi alte tipuri de spaţii publice moderne.

Arsenal, Porte des Lilas şi alte câteva staţii de metrou pariziene – opt în total – ar putea suferi o transformare totală şi spectaculoasă dacă Nathalie Kosciusko-Morizet va fi aleasă primar al Parisului, la alegerile ce vor avea loc în luna martie a acestui an. 

Unele dintre aceste staţii au fost închise ca urmare  a numărului insuficient de pasageri; altele nici nu au fost utilizate vreodată pentru transport, deoarece, în urma schimbării planurilor de urbanism, s-a renunţat la construirea căilor de acces la ele din străzile de deasupra lor.

Azi, unele sunt folsite ca depozite, altele sunt utilizate ocazional pentru turnarea unor scene de film.

Nathalie Kosciusko-Morizet are însă ambiţia de a face mai mult. Ea a apelat la arhitecţii Manal Rachdi şi Nicolas Laisné pentru elaborarea planurilor de transformare a acestor spaţii pustii în locuri îmbietoare destinate divertismentului şi culturii: galerii de artă, săli de spectacole, restaurante, cluburi, bazine de înot…

În cazul în care va fi aleasă, Nathalie Kosciusko-Morizet intenţionează să lanseze o platformă online pe care arhitecţi şi designeri să poată propune idei pentru transformarea staţiilor, iar publicul să poată vota proiectele favorite. 

Ea a prezentat, de asemenea, în campania sa, un proiect de revitalizare a unei linii feroviare cunoscute sub numele de „Centura mică”, o cale ferată cu lungimea de 32 km, construită în secolul al XIX-lea şi care străbate 9 arondismente ale Parisului. 

Surse: Grist, Inhabitat / Credit foto: Oxo architectes + Laisné Architecte