Home » D:News » Cum se aud culorile. Proiectul incredibil al unui compozitor care vede lumea în alb şi negru (VIDEO)

Cum se aud culorile. Proiectul incredibil al unui compozitor care vede lumea în alb şi negru (VIDEO)

Publicat: 12.02.2014
Culorile au o strânsă legatură cu sentimentele noastre. De multi timp asociem roşul cu furia sau cu pasiunea, albastrul cu tristeţea şi negrul cu suferinţa. Un compozitor a mers însă mai departe de aceste legături, transformând culorile în muzică.

Neil Harbisson s-a născut cu achromatopsie, o boală din cauză careia nu poate vedea deloc culorile. Pentru el, lumea este în alb şi negru. Compozitorul şi-a transformat însă acest handicap într-un avantaj.

Folosind un „ochi electronic” şi aplicaţia Eyeborg, el poate auzi culorile şi a compus deja muzică bazată pe diferite nuanţe, pe care altfel nu le-ar putea percepe.

Cu ajutorul acestui dispozitiv,  Neil aude o frecvenţa muzicală diferită atunci când se uită la o anumită culoare. Astfel, el a pus bazele primul cor din lume bazat pe culori.

„Ochiul magic” al lui Neil percepe undele luminoase ale obiectelor colorate, pe care le transformă în frecvenţe sonore şi diferite tonuri. Neil aude aceste tonuri prin intermediul unei antene.

Neil a făcut un experiment cu cei 42 de cântăreţi ai Corului de Tineret din Palau de la Musica din Barcelona, care au cântat o melodie în funcţie de anumite culori pe care le vedeau. Proiectul face parte din campania Vodafone Firsts.

Eyeborg este o aplicaţie pentru mobil, care îi ajută pe utilizatori să transforme colurile în sunete şi sa le audă. Cu ajutorul ei poate fi creată artă sonocromatică.
 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase