Home » D:News » Belgia, a doua ţară din lume care permite copiilor să opteze pentru eutanasie. Nu există limită inferioară de vârstă

Belgia, a doua ţară din lume care permite copiilor să opteze pentru eutanasie. Nu există limită inferioară de vârstă

Publicat: 15.02.2014
Minorii care suferă de boli incurabile vor putea opta pentru eutanasie, în Belgia, conform unei legi contestate de unii pediatri şi de Biserica Romano-Catolică, informează AFP.

Belgia, ţară cu tradiţie catolică, devine a doua ţară din lume, după Olanda, care autorizează în condiţii stricte eutanasierea minorilor.

Chiar dacă în Olanda legislaţia prevede vârsta minimă de 12 ani, parlamentarii belgieni au optat pentru o noţiune mai vagă – deţinerea „capacităţii de discernământ”.

Senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii belgiene care permite eutanasierea adulţilor din 2002, a explicat că a trebuit să răspundă dorinţelor exprimate de medici pediatri confruntaţi cu „suferinţa insuportabilă” a pacienţilor minori.

Biserica Romano-Catolică belgiană, alături de comunităţile religioase musulmană şi ebraică, au organizat „zile de post şi rugăciune” pentru „trezirea conştiinţelor”.

Susţinătorii legii au insistat pentru impunerea unor condiţii stricte: minorul va trebui să se afle într-o situaţie medicală fără ieşire care să conducă oricum la deces şi aibă o suferinţă fizică insuportabilă pentru a putea opta pentru eutanasie.

Surse: Mediafax, AFP, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase