Home » D:News » Cel mai celebru timbru din lume va fi scos la licitaţie pentru o sumă record: 20 de milioane de dolari

Cel mai celebru timbru din lume va fi scos la licitaţie pentru o sumă record: 20 de milioane de dolari

Publicat: 17.02.2014
Cel mai celebru timbru din lume va fi scos la licitaţie pentru o sumă record: 20 de milioane de dolari
Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, One-Cent Magenta, emis în fosta colonie britanică Guyana, evaluat la 20 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie pe 17 iunie, la New York, de casa Sotheby's.

Este vorba de un timbru de 1 cent emis în Guyana britanică în anul 1856, care nu se mai găseşte în prezent decât într-un singur exemplar.

Timbrul a stabilit un record de preţ în fiecare dintre cele trei dăţi când a fost scos la licitaţie, au spus specialiştii casei Sotheby’s.

Raritatea şi parcursul său „rocambolesc” fac din el un „obiect magic”, mai spune casa de licitaţii.

La mijlocul secolului al 19-lea, serviciile poştale din Guyana, teritoriu din America de Sud care aparţinea în epocă Coroanei britanice, au apelat la tipografia ziarului local Royal Gazette pentru a imprima un timbru. Din respectiva emisiune de timbre a mai rămas în prezent acest exemplar scos la licitaţie în iunie.

De culoare roşu-violet, timbrul este octogonal şi are imprimat desenul unui vapor, precum şi deviza coloniei, „Damus Petimus Que Vicissim”.

Timbrul One-Cent Magenta a fost „redescoperit” pentru prima oară în 1873, de un tânăr scoţian de 12 ani din Demerara, un sat din Guyana, în documentele aparţinând familiei sale.

După ce a fost vândut pentru un pumn de şilingi de acest elev, timbrul a ajuns în Marea Britanie, în anul 1878. Ulterior a fost cumpărat de contele francez Philippe la Renotière von Ferrary, apoi împrumutat unui muzeu din Berlin.

La sfârşitul Primului Război Mondial, Franţa a recuperat acest timbru ca parte din daunele plătite de germani şi l-a cedat, în 1922, lui Arthur Hind, un magnat newyorkez al textilelor, în urma unei licitaţii.

Timbrul One-Cent Magenta a fost apoi vândut de două ori, fiind cumpărat, în 1980, pentru 935.000 de dolari, de John E. du Pont, un milionar american condamnat pentru crimă.

De altfel, timbrul este scos la licitaţie de administratorii averii milionarului, decedat în 2010.

Înainte de licitaţie, timbrul One-Cent Magenta, care nu a mai fost expus în public din 1986, va fi prezentat la Londra, Hong Kong şi New York.

În prezent, cel mai scump timbru din lume este „Tre Skilling”, de provenienţă suedeză, emis în 1855 şi vândut la licitaţie pentru 2,2 milioane de dolari, în 1996.

Surse: Mediafax, AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase