Home » D:News » De ce au renii din Finlanda coarne luminiscente?

De ce au renii din Finlanda coarne luminiscente?

Publicat: 20.02.2014
În Laponia, unde în timpul iernii polare este aproape tot timpul întuneric, pericolul accidentelor rutiere ce implică reni şi maşini este foarte mare. În încercarea de a-şi proteja animalele, crescătorii de reni au început să pună în practică ideea de a vopsi coarnele renilor cu vopsea reflectorizantă, pentru ca şoferii să îi vadă cu uşurinţă şi să îi poată evita.

Ideea utilizării marcajelor reflectorizante pentru a face mai vizibili renii circula de mai multă vreme în Scandinavia, iar odată cu intensificarea circulaţiei şi creşterea consecutivă a numărului accidentelor, ideea a început să fie aplicată. În Norvegia, crescătorii de reni au început să utilizeze zgărzi reflectorizante şi mici marcaje aplicate pe coarne, în vreme ce Membrii Asociaţiei Finlandeze a Crescătorilor de Reni testează metoda vopsirii integrale a coarnelor şi a marcării corpurilor renilor cu ajutorul spray-urilor cu vopsea reflectorizantă.

În Scandinavia, renii sunt crescuţi de familii de păstori, în special laponi, în turme care numără uneori sute de capete. Marcajul reflectorizant, care îi face pe reni mai vizibili în întuneric, nu numai că previne accidentele rutiere, dar îi poate ajuta şi pe păstori să-şi urmărească mai eficient animalele.

Sursa: Gizmodo / Sursa foto: ANNE OLLILA / FINLAND’S REINDEER HERDERS’ ASSO / AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase