Home » D:News » Premieră medicală în România: o operaţie inedită a fost realizată la spitalul Fundeni de olandezul care a inventat metoda

Premieră medicală în România: o operaţie inedită a fost realizată la spitalul Fundeni de olandezul care a inventat metoda

Premieră medicală în România: o operaţie inedită a fost realizată la spitalul Fundeni de olandezul care a inventat metoda
Publicat: 21.02.2014
O echipă de chirurgi de la Fundeni, coordonată de doctorul Chris J. Mulder, de la VU Medical Center din Amsterdam, a realizat o intervenţie endoscopică în premieră, medicul olandez fiind chiar inventatorul metodei folosite.

„Profesorul Chris J. Mulder, de la VU Medical Center, Amsterdam, alături de echipa de specialişti ai institutului Fundeni a realizat tratamentul diverticulului esofagian Zenker pe cale endoscopică, domnia sa fiind inventatorul acestei metode”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

Diverticulul esofagian este o dilataţie circumscrisă, o anomalie, descoperită radiologic la 0,1 la sută din cazurile studiate, iar la bolnavii ce prezintă dificultate la înghiţire incidenţa este de 1,8 la sută. Diverticulul esofagian survine mai frecvent la bărbaţi decât la femei.

Diverticulul situat imediat în apropierea sfincterului esofagian superior şi care are o direcţie posterioară poarta denumirea de diverticul Zenker. Este o afecţiune rară care se prezintă sub forma unei „pungi” suplimentare, situată în zona gâtului, în care se pot aduna alimentele. Intervenţia endoscopică pentru tratarea acestuia constă în lărgirea prin tăiere a comunicării diverticulului cu esofagul, astfel împiedicându-se acumularea alimentelor.

Intervenţia de la Fundeni s-a realizat în blocul operator al Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic şi a fost transmisă în direct în Amfiteatrul „Thomas Starzl” din institut, manifestarea având sprijinul Societăţii Române de Endoscopie Digestivă. Rezultatul acestei intervenţii va fi evaluat la opt săptămâni, când se va decide necesitatea tratamentului complementar.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase