Home » D:News » Asteroidul Pallas, de dimensiunea unei planete pitice, va trece pe lângă Pământ. Poate fi văzut prin binoclu

Asteroidul Pallas, de dimensiunea unei planete pitice, va trece pe lângă Pământ. Poate fi văzut prin binoclu

Publicat: 22.02.2014
În următoarele săptămâni, pasionaţii de astronomie vor putea urmări traiectoria asteroidului Pallas, care va trece pe lângă Pământ, anunţă NASA.

Asteroidul Pallas, unul din cei 4 asteroizi foarte mari din sistemul nostru solar, va fi vizibil prin telescop, dar şi prin binoclu, în lunile februarie şi martie. Va putea fi văzut din ambele emisfere ale Pământului, apărând în est şi traversând cerul nopţii.

Asteroidul se apropie de Terra la fiecare 16 luni, însă în acest an va trece mai aproape li va fi mai uşor de observat. Conform astronomului belgian Jean Meeus, în acest an asteroidul va fi cel mai aproape de Pământ, potrivit datelor care vizează perioada 1980-2060.

Pallas, numit şi 2 Pallas, este al doilea asteroid ca mărime din sistemul nostru solar. Cel mai mare este Ceres, cu un diametru de 952 km. Pallas are un diametru de aproximativ 544 de km, fiind urmat de Vesta (525 km) şi Hygiea (430 km).

Numiţi „cei 4 mari asteroizi”, aceşti asteroizi sunt de dimensiuni asemănătoare unor mici planete (sau planetoide). În comparaţie, Luna are un diametru de 3.475 de km.

Uriaşii asteroizi sunt resturi ale unor protoplanete. Ceres, care este cel mai mare şi are formă sferică, este considerat chiar planetă pitică. Ei provin din centura de asteroizi aflată între Marte şi Jupiter.

Pallas a fost observat prima dată în anul 1802, de astronomul Heinrich Wilhelm Matthaus Olbers, care l-a considerat a fi o planetă, fiind reclasificat ulterior.

Surse: Space.com, Universe Today
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase