Home » D:News » Ştiinţa dezvăluie un pericol neştiut: ce riscăm dacă mâncăm alimente prăjite, carne bine făcută şi dulciuri tratate termic

Ştiinţa dezvăluie un pericol neştiut: ce riscăm dacă mâncăm alimente prăjite, carne bine făcută şi dulciuri tratate termic

Ştiinţa dezvăluie un pericol neştiut: ce riscăm dacă mâncăm alimente prăjite, carne bine făcută şi dulciuri tratate termic
Publicat: 26.02.2014
Alimentele prăjite, cum ar fi carnea şi ouăle, conţin anumite substanţe asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul apariţiei demenţei senile, au descoperit cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

Cercetătorii americani de la Şcoala de medicină Mount Sinai din New York au descoperit o legătură între anumiţi compuşi chimici regăsiţi în carnea şi ouăle prăjite, dar şi în unele prăjituri, biscuiţi şi produse de patiserie, şi unii markeri ai maladiei Alzheimer.

Astfel, cercetătorii au afirmat că reducerea consumului de alimente prăjite ar putea împiedica apariţia acestei afecţiuni de temut şi chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, în condiţiile în care medicamentele curente au aplicabilitate limitată.

Oamenii de ştiinţă americani au studiat îndeaproape produşii finali de glicare avansată (AGE), care se formează când grăsimile, proteinele şi zahărul sunt tratate termic la temperaturi înalte – aceşti produşi fiind regăsiţi în niveluri înalte în şuncă, pizza, cârnaţi şi burgeri.

Alimentele prăjite, dar şi cele preparate pe grătar, sunt dăunătoare în această privinţă, spre deosebire de alimentele preparate prin fierbere.

Cercetătorii au urmărit evoluţia unui grup de cobai hrăniţi cu alimente ce conţineau niveluri de AGE comparabile cu cele regăsite în dieta obişnuită în societatea occidentală. În paralel, cercetătorii au urmărit un grup hrănit cu alimente ce conţineau doar jumătate din aceşti compuşi.

Aportul de calorii era acelaşi, însă doar cobaii ce aveau o dietă bogată în AGE aveau probleme de memorie, învăţare şi coordonare, pe măsură ce înaintau în vârstă.

Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai puţine proteine antiîmbătrânire, iar creierul lor conţinea beta-amiloizi, proteine considerate markeri ai maladiei Alzheimer.

Rezultatele experimentelor pe oameni au fost la fel de surprinzătoare. Testele efectuate asupra unui grup de persoane în vârstă, sănătoase, au arătat că doar persoanele cu niveluri crescute de AGE în alimentaţie aveau pierderi de memorie mai accentuate în lunile ulterioare efectuării studiului.

Deşi este nevoie de studii suplimentare, cercetătorii afirmă că renunţarea la alimentele prăjite, dar şi la alimentele procesate şi la produsele de patiserie, ar putea contribui la îmbunătăţirea performanţelor mentale şi ar putea „combate epidemia” de Alzheimer.

Studiul a fost publicat în PNAS.

Surse: Mediafax, BBC News, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astrofizicienii au fotografiat pentru prima dată zeci de exocomete din jurul stelelor
Astrofizicienii au fotografiat pentru prima dată zeci de exocomete din jurul stelelor
Cine a fost politicianul care „nu citea niciodată, dar avea darul să prindă din aer tot ce se vorbea despre lucrurile scrise”
Cine a fost politicianul care „nu citea niciodată, dar avea darul să prindă din aer tot ce se vorbea despre lucrurile ...
Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi
Brațul uman continuă să dezvolte o arteră în plus. Iată la ce ne-ar putea folosi
Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare
Oamenii de știință au cuantificat pericolul din băuturile zaharoase, iar rezultatele sunt devastatoare
Forme de relief gigantice din era glaciară, descoperite în adâncurile Mării Nordului
Forme de relief gigantice din era glaciară, descoperite în adâncurile Mării Nordului
De unde provin majoritatea blănurilor mari de urși din colecția lui Nicolae Ceaușescu?
De unde provin majoritatea blănurilor mari de urși din colecția lui Nicolae Ceaușescu?
Specia care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de la un an la altul
Specia care trăiește peste 100 de ani și devine tot mai sănătoasă de la un an la altul
Un bărbat paralizat a pilotat o dronă doar cu gândul, într-un experiment revoluționar
Un bărbat paralizat a pilotat o dronă doar cu gândul, într-un experiment revoluționar
Ce se întâmplă atunci când un supermarket începe să vândă bere?
Ce se întâmplă atunci când un supermarket începe să vândă bere?
Îmbătrânirea mai rapidă a creierului ar putea fi „moștenită” pe cale maternă
Îmbătrânirea mai rapidă a creierului ar putea fi „moștenită” pe cale maternă
De ce simțim uneori că „ne fug” genunchii?
De ce simțim uneori că „ne fug” genunchii?
Când are loc adevărata „paradă planetară”? Aliniere cu 7 planete din Sistemul Solar pe cerul nopții
Când are loc adevărata „paradă planetară”? Aliniere cu 7 planete din Sistemul Solar pe cerul nopții
Actorul român Sebastian Stan, nominalizat la Oscar pentru rolul din „The Apprentice”
Actorul român Sebastian Stan, nominalizat la Oscar pentru rolul din „The Apprentice”
Taxe mai mari pentru cei care vor să escaladeze Everestul
Taxe mai mari pentru cei care vor să escaladeze Everestul
Poluarea din Balcani nu pare să aibă vreo rezolvare prea curând
Poluarea din Balcani nu pare să aibă vreo rezolvare prea curând
Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii
Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii
Pentru prima dată, energia solară a depășit cărbunele în UE
Pentru prima dată, energia solară a depășit cărbunele în UE
Apple și Google, vizate de o nouă investigație în Marea Britanie
Apple și Google, vizate de o nouă investigație în Marea Britanie