Home » D:News » Tableta care îţi permite să simţi obiectele pe care le atingi. Tehnologia este o premieră mondială (VIDEO)

Tableta care îţi permite să simţi obiectele pe care le atingi. Tehnologia este o premieră mondială (VIDEO)

Publicat: 26.02.2014
Firma japoneză Fujitsu a realizat prototipul unei tablete care îi permite utilizatorului să simtă obiectele din poze. Tableta foloseşte ultrasunete pentru a obţine vibraţii care imită structura unor obiecte.

Astfel, utilizatorul are impresia că mângâie animalele din fotografii sau simte cât este de moale o rochie pe care vrea să o cumpere.

Fujitsu spune că tehnologia cu ultrasunete este folosită în premieră mondială pentru aceste dispozitive. Alte tablete ofereau senzaţia atingerii unor obiecte prin modificări ale fricţiunii între ecran şi deget cu ajutorul electricităţii statice.

De obicei, tehnologia cu ultrasunete este folosită pentru dispozitive mai mari, pentru că are nevoie de multă energie ca să funcţioneze eficient.

Invenţia asigură senzaţii foarte realiste ale atingerii obiectelor. Prin variaţii ultrasonice, create de un strat de sub ecranul tactil, utilizatorul poate simţi un obiect alunecos, umed sau aspru.

Combinaţia între senzaţia tactilă, imagine şi sunet va păcăli creierul, care va crede că atinge un obiect real.

Un exemplu interesant dat de Fujitsu este modul în care un utilizator pare să cânte la un harpă, atingând corzile sau mixând la pupitrul unui DJ, printr-o simplă atingere a ecranului.

Noua tehnologie îi poate ajută pe nevăzători, dar poate duce şi la inventarea unor jocuri interactive pe ecranul tactil.

Tableta va fi lansată pe piaţă abia anul viitor, după ce Fujitsu va îmbunătăţi produsul, care să ofere şi mai multe senzaţii tactile.
Anul trecut, Disney Research a creat un sistem similar, pentru ecrane mai mari.

Sursa: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase