Home » D:News » Cercetătorii sunt şocaţi: ce trebuie să ştie orice bărbat despre bebeluşul conceput după vârsta de 24 de ani!

Cercetătorii sunt şocaţi: ce trebuie să ştie orice bărbat despre bebeluşul conceput după vârsta de 24 de ani!

Cercetătorii sunt şocaţi: ce trebuie să ştie orice bărbat despre bebeluşul conceput după vârsta de 24 de ani!
Publicat: 27.02.2014
Un studiu efectuat pe milioane de persoane dezvăluie că bărbaţii care amână conceperea unui copil riscă să aibă urmaşi care suferă de numeroase tulburări şi probleme.

Cercetătorii au descoperit că taţii care au copii la vârste înaintate au un risc sporit de a avea urmaşi ce suferă de autism, ADHD, tulburare bipolară, schizofrenie, tentative de sinucidere şi probleme cu drogurile.

Studiul publicat în jurnalul JAMA Psychiatry sugerează că de vină pentru aceste probleme ar fi mutaţiile din spermă.

Totuşi, experţii afirmă că beneficiile aduse de taţii mai în vârstă sunt mai importante decât posibilele probleme.

Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Indiana din SUA şi de cei de la Institutul Karolinska din Suedia este unul dintre cele mai mari şi mai bine concepute cercetări pe această temă din cele ce au fost realizate până acum.

Oamenii de ştiinţă au analizat 2,6 milioane de persoane şi au studiat diferenţa între fraţii şi surorile născute din acelaşi tată.

Comparând copii unui tată de 45 de ani cu cei ai unui tată de 24 de ani, cercetătorii au descoperit următoarele despre urmaşii părintelui mai în vârstă:

  • era de 3 ori mai probabil să sufere de autism
  • riscul de a suferi de ADHD era de 13 ori mai mare
  • riscul de a suferi de o tulburare psihotică era de 2 ori mai mare
  • riscul de a suferi de tulburare bipolară era de 25 de ori mai mare
  • riscul de a avea tendinţe suicidale şi probleme cu drogurile era de 2,5 ori mai mare
  • notele obţinute la şcoală erau mai mici

Cercetătorii subliniază că nu era un punct de start în care riscul începea să crească, ci fiecare an în plus aducea şi o creştere a riscului.

Totuşi, riscul total rămâne mic. Chiar dacă riscul de a suferi de o boală rară se dublează, există în continuare şanse mici ca un copil să fie afectat de respectiva boală.

Problema constă în faptul că o creştere mică a riscului prezentă în milioane de copii născuţi la o vârstă mai înaintată poate duce la o incidenţă mai mare a acestor probleme de sănătate.

Unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu, Dr Brian D’Onofrio, afirmă că a fost şocat de rezultate, care sugerează un risc mai mare decât se credea până acum.

„Implicaţiile acestui studiu sunt că amânarea conceperii unui copil este asociată totodată unui risc sporit de a suferi de probleme psihiatrice şi academice. Studiul adaugă noi dovezi care trebuie luate în calcul în dezbaterile familiilor, doctorilor şi ale întregii societăţi pe tema amânării conceperii”.

Sperma este produsă în mod constant de-a lungul vieţii unui bărbat. Pe măsură ce mecanismul de concepere a spermei îmbătrâneşte, numărul de mutaţii din spermă creşte, iar acestea pot fi dăunătoare.

Totuşi, alţi experţi afirmă că riscurile rămân mici, chiar şi după dublarea sau triplarea lor, un număr mic de persoane fiind afectate de aceste tulburări. Dr. James MacCabe de la Institute of Psychiatry afirmă că taţii mai în vârstă pot aduce alte avantaje, cum ar fi relaţii mai stabile şi venituri mai mari, care „cel mai probabil cântăresc mai mult decât riscurile”.

Surse: BBC News, Universitatea Indiana, AFP, HealthDay

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase