Home » D:News » Cum faci mâncarea să pară mai gustoasă decât este?

Cum faci mâncarea să pară mai gustoasă decât este?

Cum faci mâncarea să pară mai gustoasă decât este?
Publicat: 01.03.2014
Mâncarea reconfortantă pare încă şi mai reconfortantă dacă o mâncăm într-o ambianţă muzicală potrivită, arată un nou studiu care a cercetat efectul muzicii de fundal asupra percepţiei gustative.

Studii anterioare arătaseră că anumite genuri de muzică pot să suscite diferite emoţii şi că emoţiile pot modifica felul în care percepem gustul alimentelor. 

Muzica are efecte complexe asupra obiceiurilor noastre de cumpărare şi hrănire. A fost făcut, de pildă, un studiu într-ui magazin de vinuri, în care era cântată alternativ muzică franceză şi muzică germană; analiza vânzărilor a arătat că, atunci când era cântată muzica dintr-o anumită ţară, se vindea mai mult vin ce provenea din ţara respectivă.

Aceste nou studiu, realizat la Universitatea din Arkansas, face un pas mai departe, explorând efectul muzicii asupra percepţiei gustului hranei. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Appetite.

99 de degustători (46 de bărbaţi şi 53 de femei) au gustat o aşa-numită mâncare reconfortantă („comfort food”), adică asociată cu anumite emoţii (pozitive), comparativ cu o alta, neasociată cu emoţii, în timp ce ascultau aceeaşi piesă muzicală, care fusese însă reorchestrată în genuri diferite: clasic, jazz, hip-hop şi rock. 

Alimentul asociat cu emoţiile era – deloc surprinzător – ciocolată cu lapte; alimentul non-emoţional era ardeiul gras. 

Apoi, participanţii au fost rugaţi să dea note alimentelor. 

Iată câteva dintre rezultatele acestui experiment interesant: jazz-ul a făcut ciocolata să pară mai gustoasă, în vreme ce hip-hop-ul nu a avut acest impact. În cazul ardeilor graşi, nu a fost observat un efect asemănător.

Studiul arată că genul muzicii de fundal poate infleenţa măsura în care aroma unui aliment este percepută drept plăcută, dar autorii spun că nu e cazul ca proprietarii de restaurante să se grăbească să schimbe muzica de fundal din localurile lor, deoarece fenomenul este mult mai complex. Modul în care muzica a influenţat percepţia alimentară a variat în funcţie de interpretul muzicii, de tipul de hrană, de demografia consumatorilor, de experienţa şi cultura lor. Sunt necesare, pentru a confirma şi clarifica aceste observaţii, mai multe studii, realizate cu mai multe tipuri de alimente şi mai multe tipuri de muzică.

Alţi cercetători cred că descoperirile ar putea fi utilizate şi într-un scop medical – de exemplu, în cazul persoanelor care suferă de anorexie (lipsa apetitului).

În orice caz, studiul asupra contribuţiei ambianţei acustice la experienţa gustativă arată cât de complex este actul de a mânca: înseamnă mult mai mult decât a băga mâncare în gură şi combină aspecte multiple – fiziologice, psihologice, sociale.

Sursa: Discovery News / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?