Home » D:News » Pericolul subapreciat: maladia Alzheimer provoacă aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare

Pericolul subapreciat: maladia Alzheimer provoacă aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare

Pericolul subapreciat: maladia Alzheimer provoacă aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare
Publicat: 07.03.2014
Maladia Alzheimer ar putea fi responsabilă pentru aproape tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare şi cancerul în Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicatîn revista Neurology, citat de AFP.

Maladia Alzheimer, o boală cerebrală incurabilă asociată cu înaintarea în vârstă, se află în prezent pe locul al şaselea pe lista principalelor cauze de mortalitate în Statele Unite, în timp ce afecţiunile cardiovasculare şi cancerul se află pe primele locuri, conform datelor statistice oferite de Centrele federale de control şi prevenire a bolilor (CDC), pe baza certificatelor de deces.

„Adeseori, maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă nu figurează în certificatele de deces şi în dosarele medicale. Estimările oferite de analiza dosarelor medicale arată că decesele cauzate de Alzheimer depăşesc cu mult cifrele oferite de CDC şi care se regăsesc în certificatele de deces”, a explicat Bryan James, de la Centrul medical al Universităţii Rush din Chicago.

Pentru acest studiu, Bryan James a urmărit un grup de 2.566 de persoane, cu vârsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test care stabileşte existenţa unei forme de demenţă.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că, după o perioadă medie de opt ani, 1.090 dintre participanţii la studiu muriseră deja, iar 559 de persoane care nu sufereau de demenţă la debutul studiului au fost diagnosticate cu Alzheimer.

Perioada medie scursă între diagnostic şi deces era de aproximativ patru ani. După decesul persoanelor respective, autopsia acestora a confirmat maladia Alzheimer drept cauză a morţii pentru 90% dintre acestea.

Astfel, rata mortalităţii era de patru ori mai mare în cazul persoanelor bolnave de Alzheimer, cu vârsta cuprinsă între 75 şi 84 de ani, şi de aproape trei ori mai mare pentru cele cu vârsta de peste 85 de ani.

Peste o treime din numărul total de decese din cadrul acestor grupe de vârstă a fost atribuită maladiei Alzheimer.

Potrivit lui Bryan James, aceste cifre se traduc printr-un număr estimat de 503.400 de morţi din cauza maladiei Alzheimer în rândul populaţiei americane cu vârsta de peste 75 de ani, în 2010, adică de cinci ori mai mare decât cifra de 83.494 de persoane decedate înregistrate de CDC pe baza certificatelor.

„Stabilirea adevăratului impact al demenţei în această ţară este importantă pentru a populariza problema şi pentru a identifica priorităţile de cercetare, cu scopul de a combate această epidemie”, a subliniat cercetătorul american.

Surse: Mediafax, AFP, Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase