Home » D:News » De ce unor oameni nu le place deloc muzica?

De ce unor oameni nu le place deloc muzica?

De ce unor oameni nu le place deloc muzica?
Publicat: 07.03.2014
Preferinţele în materie de muzică diferă, dar, oricât de ciudat ar părea, există şi oameni care nu apreciază deloc muzica – niciun fel de muzică. Studiind această caracteristică, oamenii de ştiinţă au descoperit că ea este asociată cu anumite particularităţi ale funcţionării creierului, în ceea ce priveşte emoţiile.

Există într-adevăr oameni care nu agreează deloc muzica, deşi sunt capabili să resimtă plăcere în alte moduri – de pildă, prin intermediul mâncării, al banilor sau al sexului -, arată un studiu  publicat în jurnalul Current Biology.

Specialiştii cunoşteau de mult un fenomen numit amusie, o tulburare legată de perceperea muzicii şi care poate fi înnăscută sau apărută pe parcursul vieţii, de pildă în urma unor leziuni cerebrale. Această tulburare îi împiedică pe oamenii care suferă de ea să proceseze muzica, la nivelul creierului, în acelaşi mod în care o procesează majoritatea oamenilor.

Însă participanţii la acest nou studiu nu sufereau de amusie şi totuşi erau indiferenţi faţă de muzică, au constatat cercetătorii.

Studiul a arătat însă că nu era vorba despre o tulburare ce implica o incapacitate generală de a resimţi plăcerea, căci participanţii puteau totuşi să se bucure de alte lucruri, de alte tipuri de răsplată, a explicat unul dintre autori, Josep Marco-Pallarés de la Universitatea din Barcelona.

Cercetătorii au numit această particularitate „anhedonie specifică muzicală”, adică incapacitatea de a resimţi plăcere prin intermediul muzicii. 

Autorii studiului au examinat 30 de persoane împărţite în 3 grupuri egale; participanţilor li s-a cerut să îndeplinească o anumită sarcină legată de muzică şi una ce implica obţinerea, mai târziu, a unei răsplăţi băneşti.

Participanţii au ascultat mai multe bucăţi muzicale majoritatea piese clasice, precum unele compuse de Beethoven şi Vivaldi, şi au estimat cât de plăcută li se părea fiecare piesă muzicală. 

În sarcina legată de bani, li s-a cerut să răspundă la câteva întrebări astfel încât să câştige sau nu piardă nişte sume cuprinse între 20 de eurocenţi şi 2 euro.

Ambele tipuri de sarcini sunt asociate cu producerea unor reacţii emoţionale la nivelul creierului. Pentru a evalua răspunsul emoţional al participanţilor, cercetătorii au măsurat frecvenţa bătăilor inimii şi conductivitatea pielii (cât de bine conduce pielea curentul electric). Când o persoană resimte o emoţie puternică, tinde să traspire mai mult, ceea ce măreşte conductivitatea pielii.

Unii dintre participanţi s-au dovedit cu totul indiferenţi emoţional faţă de muzică, dar prezentau reacţii emoţionale în cazul sarcinii legate de bani. 

Interesant e faptul că, deşi nu reacţionau emoţional la muzică, aceste persoane erau totuşi capabile să spună ce emoţie se presupune că ar transmite muzica respectivă. 

Încă nu se ştie de ce unele persoane sunt indiferente faţă de muzică; ceea ce se ştie este că una şi aceeaşi arie cerebrală, denumită sistemul de răsplată, se activează şi atunci când cineva se bucură de muzicpă, şi atunci când se bucură de un alt tip de răsplată, precum banii.  

„Dar, probabil, acest sistem este conectat şi cu arii cerebrale asociate altor funcţii, iar asta ar putea explica de ce aceste persoane se bucură de alte tipuri de răsplată, dar nu de muzică”, spune Marco-Pallarés, adăugând că mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explica aceste descoperiri.

Sursa: Live Science / Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase